Paul Henze, 12 Eylül darbesi yapıldığı gün, dönemin ABD Başkanı Jimy Cartera giderek "bizim çocuklar başardı" dediği için bile eleştirilmesi doğal olan konuyu eleştiren insandır. darbenin amerika tarafından desteklendiğini bile bile niye eleştirmekten kaçınalım? o zamanı yaşamadım ama o günden sonra ülke iyicene liboş bir çizgiye girmiştir.
akıllı ve düşünen insan tipidir. devrim olmasaydı millet birbirine girmişti, insanlar kırılıyordu karşılamasıyla devrimi mazur görmek hatasına düşmemiş, nedenleri, sonuçları analiz etmiş kişidir.
ilk once devrim ile darbeyi sonra devlet ile orduyu ayirmak gerekir; birisi ne olursa olsun halkin takdiri ile onlari temsil eden temsiciler butunlugu, digeri ise ne demokrasi ile alakasi olmayan kimsenin secmedigi yirtik dondan cikar gibi cikan ulkenin her iki darbede de anasini aglatan ordu ..ha hemen yaftalamayin ordu dusmani diye ama ordu; ordu iken guzel, iktidar partisi olarak degil. bak ilk defa trolle cevap verdim. sinirim bozuldu, tas kesil ulan..
devrim ilericilik hareketidir; darbe herşeyi geri götürür. 1980 le birlikte ülkede yaşanan acılar, siyasi ,etnik, kültürel , vb. gerilemeler ;insan haklarının hiçe sayılmış olması (işkenceler meclis kararıyla yaş büyütüp idamlar ülkeyi geri götürmekle kalmamış ayrıca insanların içine korkuyu hbsetmiş ve nesillerin ülkeyi ileri-aydınlağa taşımasına da engel olmuştur. aslında ne desek boş rakamlar herşeyi göstermektedir:
Darbenin sonuçları:
* 3 milyon kişi soruşturmadan geçirildi.
* 650.000 kişi gözaltına alındı.
* 1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
* Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
* 6533 kişi için idam cezası istendi.
* 517 kişiye idam cezası verildi.
* Haklarında idam cezası verilenlerden 51'i asıldı (27 siyasi suçlu, 24 adli suçlu).
* idamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi.
* 71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı.
* 98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı.
* 388 bin kişiye pasaport verilmedi.
* 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı.
* 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı.
* 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti.
* 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
* 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi.
* 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı.
* 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu.
* 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi.
* 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi.
* Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
* 31 gazeteci cezaevine girdi.
* 300 gazeteci saldırıya uğradı.
* 3 gazeteci silahla öldürüldü.
* Gazeteler 300 gün yayın yapamadı.
* 13 büyük gazete için 303 dava açıldı.
* 39 ton gazete ve dergi imha edildi.
* Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi.
* 144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
* 14 kişi açlık grevinde öldü.
* 16 kişi kaçarken vuruldu.
* 95 kişi çatışmada öldü.
* 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi.
* 43 kişinin intihar ettiği bildirildi *
* Siyasi partilerin tamamı kapatıldı, yöneticileri tutuklandı, bütün mallarına el kondu
* DiSK ve DiSK'e üye sendikalar ile birçok bağımsız sendikanın faaliyeti durduruldu, yöneticileri tutuklandı, devam etmekte olan grevler yasaklandı.
şimdi sormak gerek arkadaşlar darbeye ya da darbecilere saygı duymak mümkün müdür? insanlar bu cezayı hak etmiş midir? daha doğrusu insanlar ceza almayı hak etmiş midir?
kim ne diyor arkadaşım? kime ne saygısı? darbe bu darbe ; hem sadece ülkeyi yönetmek için yapılmış değil seni beni sindirip oyuna dahil etmek için yapılmış bir darbe ve bu başlıktan da anlaşıldığı gibi oyuna dahil olmuşuz arkadaşım. yazık bize...
basligin icerdigi "devrim" kelimesine ve basligi acan kisinin nickine baktiktan sonra, ciddi ciddi yapilacak yorumlar lafuguzaf oldugundan hakkinda yorum yapilmamasi gereken "insan"dir.
bekli de hayatının en doğru işini yapan insandır. satılık insanları eleştirmek devletin her yaptığını kötülemekse sonuna kadar eleştirmesi gerekir insanın. 80 ihtilaline kadar insanlar en azından bir amaç uğruna ölüyordu. ülküleri için, hayalleri için çarpıştı o insanlar. belki de türkiye tarihinin en bilgili insanlarını kaybettik 2 taraf içinde. ama eleştirmememiz!! gereken insanlar sayesinde ne ülkü kaldı ne amaç kaldı ne de ülke kalıyor. tabi çok haklısınız satalım bu ülkeyi o yüzden eleştirmeyelim itaat edelim..
darbeyi devrim olarak görüp adlandıran
ve "olaylara karışanlar cezalandırılıyor ve ülke huzura kavuşuyor"
şeklinde yorum yapan -yüzeysel- bir nesil yarattığı için eleştiren ve eleştirmeyede devam edecek olan insandır.
12 Eylül 1980 deki darbeyi övmek için yazı yazan bir insanın darbe ile devrimi ayırt edememesi gayet doğaldır.Zira bunların hiçbiri kitap-gazete-bir bok okumazlar.Ondan bundan duydukları ile nutuk atarlar.Yakın tarihte ne olmuş bilmezler.Bütün bunlara rağmen biz hepsini kucaklıyoruz.
devrim değil darbedir sözkonusu tarihte olan, zaten bu birçok defa yazılmış. önemli olan "kan gövdeyi götürüyordu, darbe gerekliydi" düşüncesinin yanlışlığıdır.
hepimiz biliyoruz ki o darbeyi gerektiren şartlar, darbenin emrini verenler tarafından oluşturuldu. sonrası malum başı yazılmış senaryoya uygun bir son hazırlandı o kadar. menderes'in rusya ile ilişkileri geliştirmek için yaptığı rusya ziyaretinin akabinde 27 mayıs'ın gerçekleşmesi, 12 eylül cuntasının darbenin daha sabahında nato'ya bağlılığını açıklaması tesadüfmüdür? dünya genelinde gerçekleşen darbelerin çoğunluğunun küresel güçlerle bağlantısı vardır. örneğin soğuk savaş döneminde dünyanın her bölgesinde güç mücadelesi vardı. sovyetler birliği ve a.b.d kendi kutuplarına yakın olmayan stratejik gördükleri devletlerde darbe yapıp kendi adamlarını başa getirdiler. en büyük örneği soğuk savaş dönemindeki orta doğu'dur. iran, ırak, suriye, kuveyt hep darbeler gördü, sürekli farklı anlayışlardaki yönetimler tarafından yönetildi.
bu yüzden 12 eylül'ü savunan insan kendi fikir özgürlüğüne ihanet eder. evinde kitap bulunanlar gözaltına alındı, tutuklandı. bir çok insan sırf düşüncesi yüzünden asıldı. birçoğu canını kurtarmak için memleketini terketmek zorunda kaldı. almanya'ya oraya buraya göç etti. birçoğu işkence gördü. birçoğu fişlendi. kibar feyzo yasaklandı lan, kibar feyzo'yu yasaklayan zihniyet nasıl savunulur? aklım almıyor arkadaş. ulan ucu kaçtı yazının sinirlendim gene ne güzel kibar kibar yazıyordum. neyse iyi haftasonları devrimci! zihniyet.
bu ulkede kendi ba$bakaninin , cumhurba$kaninin , genel kurmay ba$kaninin vb vb kim oldugunu bilmeyen insan modeline kar$i cikan insan modelidir. gercektende bir insan modelidir.
ilkeli biriyse, aynı zamanda aralarında ayrım yapmaksızın 27 Mayıs 1960 darbesi, 9 Mart 1971 darbe girişimi, 12 Mart 1971 muhtırası, 28 Şubat 1997 post-modern darbesi ve 27 Nisan 2007 e-muhtırasını da aynı şekilde eleştiren insandır.