12 eylül referandumuna hayır deme sebepleri

    6.
  1. sonucun evet çıkması durumunda yargı bağımsızlığının biteceği gerçeği.
    4 ...
  2. 2.
  3. demokratik bir hak olarak "hayır" demek bir tercihtir.
    4 ...
  4. 8.
  5. 1) anayasa mahkemesi ve hsyk nin yapısında değişiklik öngören maddelerin geçmesi halinde, bu kurumları yürütmenin yani hükümetin güdümüne sokarak zaten pek işlemeyen kuvvetler ayrılığı ilkesini yok edip, ülkemizde faşizme yani sivil diktaya giden yolun açılması.

    2) geçici 15. madde kalksa bile darbeyi yapanların ve işbirlikçilerinin yargılanmasının zamanaşımı nedeniyle imkansızlığı. bunu önlemek için bu gibi suçlarda zamanaşımını kaldıran bir yasa teklifi verilip yasalaştırılmalıdır.

    3) seçim barajının düşürülmemesi.

    4) sadece mebusların değil cumhurbaşkanı dahil bütün devlet memurlarının dokunulmazlıkların kaldırılmaması.
    2 ...
  6. 22.
  7. çünkü bir daha bize hiçbir şey sormayabilirler.

    hayırlı yarınlar.
    2 ...
  8. 18.
  9. tek kelime ile, akp!
    iki kelime ile, ak parti!
    üç kelime ile, adalet ve kalkınma partisi!

    binlerce kez, hayır!
    3 ...
  10. 28.
  11. herkese "postal yalayıcısı" demeden bi düşünmek lazım:

    http://www.birgun.net/act...0&month=08&day=15

    Sosyalist soldan ortak deklarasyon: "HAYIR".
    1 ...
  12. 17.
  13. 19.
  14. partizan, kukla, maşa, art niyetli, taraflı, mantıksız olmayı reddetmektir. referandum kültürünü bilmek ve tam anlamıyla bu yüzden yarın yaşanacak olanın basit bir "referandum" olarak geçiştirilemeyeceğinden haberdar olmaktır.
    1 ...
  15. 9.
  16. Dünya tarihi boyunca demokrasi dediğimiz şeyin oluşumu ve gelişiminin çok önemli bir amacı vardır: iktidarları kısıtlamak. Demokrasi, iktidarların elindeki gücü kısıtlamak demektir. Çünkü ancak bu sayede bir ülkede herkes sesini duyurabilir, herkes hukuk önünde eşit olabilir.

    Ancak akp, hazırladığı anayasa değişiklik paketinde daha demokratik olmak adına iktidarı sınırlaması gerekirken iktidarın önündeki tüm hukuki ve demokratik engellerin kaldırılması yönünde bir çaba sarfediyor.

    Nasıl ki bulunduğumuz toplumda "arkadaşlar bir fikrinizi söyleyin, ben hepinizden kayıtsız şartsız daha üstünüm ve ben ne dersem onu yapacaksınız" gibi bir oylama yaparsam bunun adı demokrasi olamazsa, bu mini anayasa değişiklik paketi için de aynı şey geçerlidir.

    Bu durumda bir şeyin adının oylama ya da referandum olması sonucu değiştirmiyor. Elbette bir toplum kendi kaderini bu biçimde tayin etmek isteyebilir. Bir ülkede yaşayan insanların çoğunluğu "evet biz faşizmle yönetilmek istiyoruz" diyebilir. Toplumların böyle bir hakkı vardır. Tarihte de örnekleri mevcut.

    Ancak bu durumda o ülkede gerçekleşmesi mümkün olmayan bir şey vardır, ona da demokrasi diyoruz.

    bonus track: çünkü eşşeğin zikinden dolayı
    2 ...
  17. 21.
© 2025 uludağ sözlük