burada Üzerinde çok durulmamış ama bilim dünyası son yüzyılın en büyük keşfiyle çalkalanıyor. gravitational waves yani kütle-çekimsel dalgaları ilk defa ''duyduk''. einstein'ın genel görelilik teorisi ispatlanmış durumdadır. ee ne işe yarayacak diyen armutları bir kenara bırakırsak diğerleri için muhteşem bir keşif. nasıl bir keşif olduğunu anlamayan, bilmeyen ama ilgi duyanlar için; https://www.ligo.caltech.edu/news/ligo20160211 . ingilizcem zayıf türkçe yok mu ulan diyenler için; http://www.aljazeera.com....alarin-varligi-kanitlandi .
çok anlamadım beni bi yeşillendir diyenler ulaşsın ;)
projenin asıl amacı bir nevi uzay sonarı geliştirmek. suya atılan taşın dalga yaratması örneği bu açıdan güzel. teori doğruysa eğer kütle çekim dalgaları tüm evreni etkileyecek şekilde yayılıyorlar ve eğer biz bu dalgaları saptayıp anlamlandırabilirsek optik teleskopların görüş limitlerinin çok ötesinde diyarlardan bilgi sahibi olabileceğiz.
Dahiliğin ne demek olduğunu anlamamızı da sağlayan deneydir aynı zamanda. Adam yüzyıl öncesinden binteori oluştursun, yüzyılda anca kanıtla. Tabii imkan meselesi var o da ayrı.
California Tech, MIT üniversitesi, LIGO laboratuvarları, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi ve ingiltere Bilim Kurumu'nun birlikte yaptığı araştırmaların sonucunda bugün yapacakları açıklama ile belli olacaktır.
Aldığım duyuma göre açıklama, Einstein'in 100 yıl önce ortaya attığı ancak kanıtlanamayan "yerçekimsel dalgaları" konusunda olacakmış. Muhtemelen bu kanıtlandıysa kanıtlayan kurum veya kişi de direkt olarak Nobel ödülünü alacak ve izafiyet kuramının da en önemli parçalarından biri desteklenmiş olacak.
Albert Einstein, kainatta kara delikler ve süpernova niteliğindeki yıldızların yarattığı patlamalar gibi olayların "kainatta suya taş düşmüş etkisi yarattığını" ve görünmez dalgaların bütün kainata yayıldığını ileri sürmüştü.
Gene aldığım duyuma göre, LIGO laboratuvarları lazerli dedektörleri ile kainatta iki kara deliğin çarpışmasını yaratarak, yerçekimsel dalgaları tespit etmeyi başarmış. Dalgalar kanıtlandıysa kainatı inceleme ve anlama biçimimiz de kökünden değişecek.