100 yıl dediğimiz zaman aralığı, milletler tarihinde insan hayatındaki dün gibi değerlendiğirildiğinden bu konuda ciddi anlamda bir şeyler yazmak isteyen araştırmacılar, akademisyenler hiçbir şey yazmayacaklardır.
Ekonomi'de istikrarı ile yüzünü batı'dan doğu'ya çevirmiş olan, ve istikrar abidesi olup ülkenin gazetelerinde tv'lerinde adından 25-30 yıl söz ettirmiş isim.
Tarihi objektif yorumlarla ele almak bilgi, daha da önemlisi cesaret gerektirir. 100 yıl sonraki adam android değilse ve bu anı içinde yaşamıyorsa yani mecburen bilgi kaynağı şu anki veriler -yandaş medya, kişiliksiz haberciler- olduğundan sonuç pek de tatmin edici olmaz.
(bkz: o ki öyle bir adamdı ki; o ki öyle muhteşemdi ki; o ki zamanında insanları öyle bir dize getirirdi ki; ona tapan halk onun için pankartlar açar, kocasından çok sever ve hatta sevgili okuyucular onun hürmeti bol, şifası tam, kutsal ayağının giydiği ayakkabıdan dolu dolu hurma suyu içerlerdi. işte bu öyle bir zat idi.)
100 yıl sonraki gazetede yer alan bir makalecik.( neden gazete hala, nerede teknoloji, yenilik? işte iki gün önceki seçim sayesinde birden ileri görüşlülük geldi bana, içimden bir ses-ne hikmetse- çağdaşlığa son vedanın gerçekleştiği, iki gündür morgda yattığını söylüyor. Belli mi olur belki soğuk iyi gelir de hipotermiyle yırtarız.)
...O zaman vatandaşlara bir şey olmuştu, ülkede neler döndüğünü göremiyorlardı. Bu sayede kazandı seçimi Erdoğan, tatilciler gelip oy atmadılar. Şayet oy atsalardı, ilk aşama için % 46 olacaktı oyu. Böylece halkın iradesi onu korkutacak, ikinci aşama için tehditler savuracakti. Haşin, duygusuz, kaba bir adamdı o, ne yapar ne eder haklı çıkardı her işten...
şeklinde devam edecek yazıdır.