10 yılda insanların satın alma gücünde nasıl bir değişim olmuş? bunu konuşmak gerek aslında.senin gelirin kağıt üzerinde artarken giderlerin noluyor? yerinde mi sayıyor?
kişi başına düşen milli gelirin üç katına bilmem kaç katına çıkması ekonomik zenginleşme hususunda tek başına yeterli bir veri değildir evvela. Artmıştır, kulağa hoş gelmektedir, insan kendini zengin filan hissetmektedir, ama doğru orantılı olarak fiyatlar da artıyorsa satın alma gücünde pek bir değişiklik olmaz. Altının birim fiyatı düşmüşse hele hiçbir anlam ifade etmeyip iktisat bilmeyenleri aldatmaktan başka bir şey değildir, dış borçlanma ile büyüme reel bir büyüme değildir. Kişi başına düşen milli gelir kaç kat artmışsa artmış, herkesin yaşam alışkanlıkları, tüketim tercihleri bir değil ki.
bazı kişiler için doğru yapılan istatistiktir. lakin o kişi ben, sen, onlar, sokaktaki vatandaş, günde 12 saat mesai yapan işci, siftah yapmadan dükkan kapatan esnaf, yıllarca üniversite okuyupta ataması yapılmayan öğretmen, mimar, mühendis vs. olmadıktan sonra 3 kez götüne girsin o gelir!
kişi başına düşen gelirin 3 kat artmasından bahsederken, gelir dağılımının hangi kesimlere kaydığından bahsedilmeyen verilerdir. neymiş 11000 dolar olmuş.
Bir insan gelirinin artıp artmadığını görmek istiyorsa 10 yıl önce aynı işi yaparken evine giren et, süt gibi temel besin maddesi çeşitliliğine ve miktarına bakmalıdır.
Eğer azalmışsa aynı işe karşılık aldıkların bu rakamlar önemsizdir. Nitekim et 40 lira iken hemen hemen herkesin ki azalmıştır.
Teknolojinin ilerlemesinden dolayı teknolojik hizmetlerin maliyetlerinin düşüp daha ulaşılabilir olmasının alım gücüne istatistiki olarak bir etkisi olamaz onu belirtelim. Yani bizim zamanımızda internet yaygınlaştı gibi bir terane komik olur (nitekim kıçı kırık 3 mb internete 60 lira veren başka bir ülke var mıdır?)
Bununla beraber bundan 10 yıl önce ham petrol fiyatlarındaki oranlar hesaba katılarak ülkedeki benzin fiyatıyla şimdiki benzin fiyatı karşılaştırması da alım gücünün ne derece yerlerde süründüğünün bir başka göstergesidir de.
Keza diğer enerji kaynağı fiyatları da benzeri bir endekslemeyle ne derece arttığı gözlemlenebilir.
Son tahlilde cep telefonlarındaki onca vergiye rağmen bir de fazlada +1 lira para alan bir hükümetin yani o +1 liraya bile muhtaç hükümetin üç kağıt rakamları vatandaşı zerre derecede ilgilendirmemektedir. Deprem vergilerini duble yol yapıp, depremde milleti açıkta bırakıp akabinde de normalde deprem vergileriyle yapılması gereken kentsel dönüşümleri tamamen vatandaşın sırtına yıkıp, parası olmayanın evini elinden alacağız! kıvamında bir rantçı mantık da bu üç kağıdın bir başka göstergesidir.
ek: enflasyon rakamları da ayrı eğlencedir. Oğlum et nasıl 40 lira oldu lan tek haneli enflasyonla? Benzin nasıl 5 lira oldu tek haneli enflasyonla? ekmek nasıl hem gramajı düşüp hem de 75 kuruş lan büyük şehirlerde? bir otobüse binmek neden 2 lira lan? nasıl tek haneli enflasyon bunlar?
buna göre maaşın en az 3 kat artması, giderlerin de en az 3 te bir oranında azalması gerekirdi, hani nirede?
evet maaş 3 kat arttı, bir memur 10 sene evvel 700 tl civarı birşey alırkene şimdi 2000 civarı maaş almakta, tamam. ama giderler de bırakın 3 katı neredeyse 3x3=9 kat arttı, o zaman ne yapmıyor muşuz .ötten sıkmıyormuşuz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdığını söyledi.
Şimşek, Batman'ın Sason ilçesinde yapılacak 200 yataklı kız öğrenci yurdu inşaatının temelinin atılması ve 200 yataklı erkek öğrenci yurdunun hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tüm dünyadaki annelerin ''Anneler Günü''nu kutladı.
Temelini atacakları kız öğrenci yurduyla Sason'da yetişen kızlar için çok önemli bir fırsat yaratacaklarını ifade eden Şimşek, ''Çünkü her şeyin başı eğitimdir. insanın kendisini geliştirmesi için, iş, aş imkanı açısından, ülkemizin uluslararası rekabet şartlarında daha iyi bir şekilde konumlanabilmesi için en temel önceliğimiz eğitimdir'' dedi.
Şimşek, bütçeden en fazla parayı eğitime harcadıklarını belirterek, 2002 yılında 11 milyar lira harcanan eğitim için bu yıl ön görülen paranın 56 milyar lira olduğunu, muhtemelen bunun da ötesine geçeceklerini kaydetti.
ilimin erkeğe de kadına da farz olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
''Dinimizde de böyledir. Kültürümüz de anlayışımız da böyle olmalıdır. Önümüzdeki dönemde 4 4 4 eğitim sistemi çok önemli. Bugün Türkiye'de 25 yaş üstü bütün nüfusumuzun ortalama okulda geçirdiği süre 6,5 yıldır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu süre 11,5 yıl civarındadır. Biz bunu en az 12 yıla çıkartıyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de ötesine geçiyoruz. Okul öncesini dikkate alırsanız, Türkiye, 13-14 yıllık asgari eğitim sistemine geçmiş oluyor. inşallah bu, ülkemizin ileriki yıllarda, çok daha etkin, çok daha iyi bir konuma gelmesi için katkıda bulunacak.''
-''Huzur ve istikrara sahip çıkın''-
Şimşek, Batman'ın istikrar ve huzur içinde büyümesi halinde ihracatının milyar doları bulacağına inandığını anlatarak, şunları söyledi:
''Huzur ve istikrara sahip çıkın. Asla ve asla birlik ve beraberliğimizi bozacak fitne ve fesat içinde olmayın. Maalesef bu fitne ve fesadı çıkartanların derdi ne size iş ve aştır ne sizin eğitiminizdir ne Sason'un ne Batman'ın ne de Türkiye'nin gelişmesidir. Onların derdi hak, hukuk, özgürlük, demokrasi de değil. Çünkü, Türkiye, temel hak ve özgürlükler anlamında, demokrasi anlamında, dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatıyor. Ülkemiz son yıllarda çok büyük bir gelişme içinde. Onun için, onların hikayeleri artık tutmuyor. Onların bahaneleri de kalmadı. Ama sizlerin de çabaları çok önemli, çünkü bizler birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlü bir şekilde devam ettirirsek, bu güzel ülkemize sahip çıkarsak, ülkenin her tarafı kalkınır, gelişir ve dünya ile daha iyi bir şekilde yarışma imkanına kavuşuruz.''
-''Milli gelir son 10 yılda 3 kattan fazla arttı''-
Şimşek, 1990'da 200 milyar dolar olan milli gelirin 2000'li yılların başına gelindiğinde yerinde saydığını ve üzerine bir kuruş eklenmediğini kaydetti.
10-12 yılın bu ülkede heba olduğunu belirten Şimşek, şunları bildirdi:
''Türkiye, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdı. Vatandaşlarımızın sağlık, eğitim imkanları artmıştır. Geçmişte olmadığı kadar bu ülkede güzel şeyler oluyor. Kardeşliğimiz de pekişiyor. Biz sadece olaya ekonomik açıdan bakmıyoruz. Olaya sadece güvenlik açısından da bakmıyoruz. Teröristle mücadele önemlidir. Terörle mücadele çok daha kapsamlıdır. Biz her alanda ülkemizin önünü açıyoruz, inşallah daha fazlasın yapacağız.''
Şimşek, balı marka olan Sason ilçesinin yapısının arıcılık yapmaya uygun olduğunu belirterek, arıcılık yapmak isteyen herkese devlet olarak yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.
Bakan Şimşek, daha sonra Vali Ahmet Turhan, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Sason Kaymakamı Bahadır Yörük ile 200 kişilik kız öğrenci yurdu inşaatının temelini attı, 200 kişilik erkek öğrenci yurdunun açılışını yaptı. Şimşek, bazı aile ziyaretlerinin ardından TPAO tarafından düzenlenen petrol şenliğine de katıldı.
Kaynak: AA