türk milletinin hiçbir baskı altında kalmadan hür iradesiyle gerçekleştirdiği, arabaların korna çalarak, vapurların düdük öttürerek katıldıkları hadisedir. dünya üzerinde eşi bulunmayan eylemler bütünüdür.
bu memleketi yoktan var eden ulu önder in aziz hatırasına yılda sadece bir dakikasını bile ayırmayan -ve gittikçe artan- güruhun gerçekleştirmekten kaçındığı eylem.
üstünden uzunca yıl gerçmesi atatürk'ün yaptıklarının unutulmasına sebep oluyorsa eğer yapmacık olan saygı duruşudur. bir türk olarak ulu önder'in yaptıklarını düşündüğün zaman yol ortasında değil her yerde saygı duruşu yapılması gerekir. tabi yaptıklarını unutacak kadar balık hafızasına sahipsen o zaman durmayabilirsin.
aramızda hala onun değerini anlamamış soysuz köpeklerin varolduğunu gösteren olayların da beraberinde yaşanmasına, görülmesine neden olan saygı duruşudur.
10 kasım 2003 ankara necatibey caddesinde
- lan siren çalıyo dursana
- acelem var, ölmüşse ölmüş naaapıym yani ??
10 kasım 2005 okul bahçesi
- şimdi siren nerden çalacak ?
- karşıda ssk var ya, oradan çalacakmış
- niye,orda mı ölmüş ?
- hahhahaha,
bu gün aynı yer
- lan uykum da var, bu günü hatırlasam erkenden gelmezdim okula neyin
- he yaa....derste işlenmedi zaten
- lan ibnecan, şu dolmuşcuya söyle de kornaya bassın, bekleyemiycem şimdi şu sireni
- ahahhaha...havalı korna oluyomuş bir de
- dali dali dali....ahahahahahhaha
- puhahahahhahahah
elbette duyarlı her vatandaşın sinir katsayısını yükseltebilir bu tür olaylar...
ve bir kez daha farkedersiniz, bu gençliğin giderek kirlendiğini...
dünyada sadece türkiyede gerceklesen durum. dünyanin hicbir ülkesinde, hicbir kisi icin saygi durusu yapilmiyor. ulu önderin bize allahin bir lütfu oldugunun kanitidir bu.
yapılması gerekendir.
biz kendi bayrağımız altında özgürce yaşayalım diye ömrünü türk bağımsızlığına ve cumhuriyete adamış büyük önder mustafa kemal için azdır bile.
her denk geldigim tüylerimi diken diken eden turistlerin aval aval saga sola bakmasina neden olan ve nedense grurumu oksayan hadise. beni her sene sereflendirmektedir.
en azından olması gerekendir. neticesinde şovmen milletiz. Ne dediğini anlamasak da sevgimizi gösteririz. Keşke anlayarak da gösterebilsek.
Bir 10 Kasım da da sadece 1 dk. saygı duruşunda bulunmak dışında, o gününün tamamını ne dediğini, ne için yaptığını, neler yaptığını, neler beklediğini anlamaya ayırsak...
Belki o zaman anısına olan saygımızı tam anlamıyla ifade etmiş oluruz.
Bu arada sadece sokaktakiler değil, banka çalışanları da aynı davranışı sergiler...
bu yapılan adı üzerinde Ata' ya saygı göstergesidir. bir dakika hareketsiz kalmakla hiç kimseden bir şey eksilmez. bu altmış dokuz yıldır bu şekilde yapılmıştır ve ayrı bir havası, anlamı vardır. orada önemli olan ne için yapıldığıdır. bu bir dakikalık duruş adı üzerinde saygı duruşudur. belki minnettarlığımızı belli etmek ve öyle büyük birinin yaşamıyor olmasının verdiği üzüntüyü gösterebilmektir. Şu da vardır ki O'nun saygı duruşunun yanında duaya da ihtiyacı vardır. saygımızı duruşla, sevgi ve teşekkürümüzü dua ile göstermek en mantıklısı olsa gerek.
hepimiz hayatın karmaşasında yuvarlanıp gidiyoruz. bize bu günleri sağlayan Ata mızı ve onun silah arkadaşlarını sadece anma törenlerinde hatırlayabiliyoruz. aslında farketmez. bütün anma ve kutlama törenlerinde bir dakika boyunca o günleri gözümüzün önüne getirsek biraz da o günlere gitsek hiç de fena olmaz. işte o yüzden çok gerekli ve içten yapılması gereken bir harekettir.
siren sesleri çalmaya başladı, saat tam 9:05. işte o sırada tüm insanlar saygı duruşunda, arabalar durmuş herkes dışarıda boynu bükük bekliyor. az daha ağlıyordum zor tuttum kendimi... içim yandı... keşke dedim keşke...
saygı duruşu nedir? nasıl yapılır? tarifini veriyorum. orospu çocuklarından arındırılmış topluluk, kendi canlarını hiçe sayıp şehit olan kahramanlar için hayatlarından sadece 1 dakikasında onları hatırlayarak geçirmesidir. 1 dakika neden peki? aslında kısa bir zaman gibi gözükse de ağır yaralamalı olaylarda 1 dakika da canınızı teslim edersiniz. zaman ve döl israfları için vaktin hiçbir önemi yokken yoldaki, okuldaki saygı duruşuna takılması normal. ülkenin sahipsiz olduğunu düşündükleri için olabilir.
saygı duruşu nedir ve niye yapılır? en önemlisi de hangi yaraya merhem olur? yok abi, anlamıyorum ben bu kafayı. yerine daha faydalı eylemler getirilebilir. tercihe bağlı olarak 10 kasım'da isteyen fidan diker, isteyen fakir doyurur, isteyen sokak hayvanı besler, işletmecilerden isteyenler engelli istihdam eder, devlet üretim hedefine ulaşmış işletmelere kısmi vergi affı veya ödeme kolaylığı uygular falan. yani böyle düşünelim, lütfen. ayakta dikilip hayatı durduruyoruz da elimize ne geçiyor? yolun ortasında duran bir kaç salak tam bir dakika boyunca ambulans, itfaiye, polis araçlarını kilitliyor.