seçim sonuçlandıktan sonra açıkçası beklentim doların 3 tl civarına fırlamasıydı ama olmadı. seçimden önce en ufak şeyde alevlenen dolar şimdi gayet uslu. MHP nin açıklamaları normalde piyasaları ateşe salacakken tık yok. bunun böyle olmasının mantıklı açıklaması yok. şuan kimse elindeki doları bozdurmadığına göre piyasalara dış bir müdahale yapılıyor. bunu yapan AKP olamaz onlarda aksine piyasalarda bir belirsizlik olsa dolar euro fırlasa olası bir erken seçimde gücümüzü geri alsak düşüncesi mevcut.
bütün bunlar ışığında piyasalardaki bu durum bence erdoğan ı sınırlamaya yönelik bir hareket. bence de sınırlanmalı ama bizim amacımıza hizmet ederek. başkasının ekmeğine yağ sürerek değil. anlayacağınız hangi koalisyon kurulursa kurulsun bir ekonomik kriz beklemiyorum. aksine 3-4 yıl boyunca stabil bir piyasa bekliyorum. olası bir erken seçimde akp tekrar güç kazanırsa bu sefer batı krizi körüklerken körfez sermayesi piyasayı dizginleyecek.
Yatırımcı koalisyona fırsat tanıyor bence. Dolar yine 3 tl olacak bu kaçınılmaz diyoruz. Tam olarakta bu yüzden olmuyor. Öyle aşırı belirgin bir yatırım aracı olur mu ya hu.
abd de fed in faiz kararlarını etkileyen faktör olarak gerçekleşen, tarım dışı istihdam verilerinin beklenen fazla olmasından dolayı yaklaşık 2015 yılı içinde faizlerin arttırılacağını düşünüyorum. bu yüzden dolar yeniden değer kazanacak. benim düşüncem fed in faiz kararı, koalisyon kurulamadan önce gelirse yani önümüzdeki 3 ay içinde işte o zaman dolar 3 tl, altının gramı ise 107-108 tl olacaktır.
yatırımcıların önemi ve ülke dışı gelişen iktisadi karar mekanizmalarının açıklayacağı sonuçlara göre ortaya çıkacak piyasa görünümü doların yükseliş eğilimi göstereceği yönündedir. bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünya da beklenilen durumudur.
2008 ekonomik krizin etkileri hala tüm dünya da görülürken bizim ülkemizde sümen altı edilen tüm değerlerin ortaya çıkmasıyla daha sert bir etki yaratacağı ve ekonomik olarak kötü günlerin beklediğinin göstergesi olacağı öngörülüyor.
ayrıca tarım dışı ekonominin fazla olması ve ithal ettiiğimiz ürünlerin bir çoğunun yabancı para paritesinde olması bunun önünü açacaktır.
kısa sokakta söylenen şey samanı bile dışardan ithal eden ülkeden ne hayır gelir ki?
Amerikan ekonomisindeki düzelme belirtileriyle birlikte FED aşırı gevşek para politikasından günden güne vazgeçiyor, bu demek oluyor ki bizim gibi ülkelere eskisi gibi bol döviz girmeyecek, para tekrar güvenli liman görülen amerika ya dönecek dolayısıyla ülkemize dolar getirip bozdurup türk lirası ile piyasada yer alan küresel oyuncular ellerindeki lirayı dövize çevirip çıkış yapacaklar. Böylelikle de ülkemizde dövizin yükselmesi kaçınılmazdır. Bu uluslararası etkenlerdi, bir de ulusal etkenlerdi. Piyasalar şu an koalisyon hükümetinin ülkeyi belirsizliğe sürükleyeceğini fiyatlamasa da önümüzdeki günlerde gerek hükümet kurmada gerek se hükümet kurulduktan sonra hükümetin güvenoyu alması, planlı yatırımları devam ettirmesi veya bazı yatırımları iptal etmesi piyasaların yönünü belirleyecektir. Derseniz ki kısa kes paşam gidip döviz mi alalım altın mı yoksa nakit mi kalalım dersen, faizler kazandırır, döviz kazandırır, değerli madenler kazandırır.
Fazla riske girmeden kazanayım diyenlere önerim yatırım için ayırdıkları paranın yarısıyla bankada yatırım hesabı açtırıp yabancı para fonu, diğer yarısıyla da değerli maden fonu alsınlar. Boşuna forex le falan uğraşıp paranızı piç etmeyin.
Şimdi hemen eksileyenler olacaktır ama benim görüşüm yukarıda yazdığım şekildedir, kimseyi gaza getirip ülkemin zararına olacak bir şeyi yaptırıp döviz aldırmak istemem ama sırf bu yüzden mantığıma yatmayan şeyleri yazacak da değilim.