abd'nin massachusetts eyaletindeki cambridge'de bulunan clay matematik enstitusu'nun 2000 yilinda, cozumleri icin 1'er milyon dolarlik odul koydugu koklu ve zorlu 7 matematik problemidir. ilgilenenler icin bu sorular:
1. rienmann hipotezi,
2. uc boyutlu kurenin topolojik bir nitelendirmesi olan poincare varsayimi,
3. teorik bilgisayar bilimi alaninda zor hesaplamalarin gercekten varolduguna dair bir kanit isteyen p/np problemi,
4. cebirsel geometride hodge varsayimi,
5. birch/swinnerton-dyer varsayimi,
6. yapiskan sivi dinamigine iliskin navier-stokes denklemleri icin cozumlerin varligi ya da yoklugu,
7. kuantum alan teorisinde kutle boslugu hipotezine iliskin kanit.
(bkz: goldbach kestirimi) de bunlardan biridir. yunan matematikçi petros yeğenine çözdüğünü telefonda söylese de yanına gittiklerinde ölü bulunmuştur ve hala çözülememiştir. (bkz: petros amca ve goldbach sanisi)
2. soru uc boyutlu kurenin topolojik bir nitelendirmesi olan poincare varsayimi rus bir matematikçi tarafından çözülmüştür ama ödülü ilk başta kabul etmemiştir. sonra kafasına heralde dank etmiş istemiş ama vermemişlerdir.
sadece perelman'ın çözdüğü sorunun çözümünü anlayabilmek için çok sayıda uzman çok uzun süre çalışmıştır. yani öyle sorulardır ki sözlükte geyiği dönmesi bile bizlerin cehaletini ortaya koymaktadır.
perelman'ın çözümü sonrası yapılan açıklamada bu sorunun çözümünün asla beklenmediğini ama perelman'ın bunu başardığı ve bugüne kadar mevcut düşünce sistemimizin çok ötesine geçildiği ifade edilmiştir.
çözümün ödülü olan parayı da perelman almamıştır ve kendisi kayıplara karışmıştır ki zaten bu sorunu çözen beyinden de normal bir fani davranışı beklemek hata olurdu.
1 milyon dolar için bunları çözmektense gider adam gibi dolandırıcılık falan yapar öyle kazanırım o parayı. haa hobi olarak yine çözerim o ayrı. biz bu yola baş koyduk, daş çektik.