önceki yıl Türkiş Genel Başkanı Salih Kılıç 1 Mayıs'ta "simgesel bir şeyler yapacağız" demiş, deyim yerindeyse "dostlar alışverişte görsün" düşüncesiyle olaya yaklaşmıştı. 1 mayıs'ın ülkemizde bu denli değersizleştirildiği, işçi sınıfının haklarını, sorunlarını, taleplerini kamuoyuna anlatacağı, haykıracağı günün yozlaştırıldığı bu dönemde söz konusu talebin haklılığı daha da artmıştır. bu doğal bir taleptir ayrıca. daha önce tatil değil miydi sanki.. ancak bu ne kadar etkili olur, pek iyimser sonuçlar doğuracağını beklememek kaydıyla tartışmaya açıktır.
devrimci olduklarını belirten kimi sendikaların bile serbest piyasanın artık insanlık için tek geçerli yol olduğunu düşündüğü bir dönemdeyiz. mülkiyetin sahibini düşünen kimse kalmadı zaten. hepimiz piyasa ekonomisinin göz alıcı ilerleyişine katkıda bulunuyoruz.
"1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkın bayramı" kaldı mı artık? sömürünün legalleştiği ortamda, içselleştirdiği, kanıksandığı ve simgesel "1 mayıs" ne kadar değerlidir, tatil olması ihtiva ettiği değere katkıda bulunur mu? her şeye rağmen 1 mayıs emekçinin bayramıdır ve tatil olmalıdır. çünkü işçi kendi hakkını savunabilmelidir, varlığını emeğini sömürenlere hatırlatabilmelidir, o gün işe gitmediğinde hakkında soruşturma açılmamalıdır. 12 eylül'den sonra adeta illegal hareket gözüyle bakılan "1 mayıs" yasa dışı, emperyal kuvvetlerin desteklediği bölücü gruplara da gövde gösterileri yapabilmeleri için fırsat doğurmuştur, bu, en acı taraflarından biridir günümüz 1 mayıs'ları açısından.
sözün kısası, bütün olumsuzluklara, yozlaşmaya, yabancılaşmaya rağmen "1 mayıs tatil olmalıdır". belki o zaman 977 olur taksim.
işçi bayramı tatil olmalıdır, doğru ama neden çatışma olurki bir bayram günü? neden işçi konfederasyonları devlet aleyhine düşünürler? neden sosyal bazda haklar yerine bölücüler lehine sloganlar atarlar. işçi neden polisle kavga eder esnafın camlarını aşagı indirir? işçi bumudur? konfederasyon başkanı meydana gelen zararları karşılarsa, taksim de işçi bayramında işçilerindir.
tek derdi sömürülmeden , ücretli kölelik etmeden evlerine "helal" ekmek getirmek olan emekçilerin " umurunda " olan 1 mayıs ın taksim de ve ücretli izin olarak kabul edilmesi isteğidir.
1977'de öldürülen onlarca insanımız anısına taksim de kutlanma isteği gayet akıllıca ve mantıklı bir söylemdir.
hee izin verilir mi bilmem ama tek bildiğim bir konu var ki devrimci kurumlar bu ısrardan kolay kolay vazgeçmeyeceklerdir.
1 Meydanı nı Geri Almak için 1 Mayıs Meydanı na!!!
12 Eylül faşist askeri darbesinden beri Taksim Meydanı işçilere yasak. Ama sadece işçilere yasak. Maç sonraları kutlamalarına, yılbaşı kutlamalarına, belediye konserlerine serbest.
Bu yıl halk 1 Mayıs Meydanı nı geri almak için 1 Mayıs Meydanı na yani TAKSiM e çıkıyor.
1 mayıs tatil olmalı, emekçilerin bulunduğu her yerde kutlanmalı olarak değiştirilmesi gereken söz. işçilerin sıkıntılarını, yabancı sermaye hakimiyeti altında ezilen kişileri her gün gören, yaşayan bir emekçi olarak 1 mayıs tatil olsun. bir kere de işçinin tarafında ol türkiye...
1 Mayıs, işçi sınıfının, kapitalizme karşı mücadelesinin, birlik ve dayanışmasının bir simgesidir. 1 Mayıs'ı saptırmak ve işçi sınıfının kendi sınıf gücünün bilincine varmasını ve kullanmasını engellemek amacı ile, 1 Mayıs'lar birer festival; havasına sokulmuş yozlaştırılıp, içeriği boşaltarak bir tatil günü haline getirmeye kadar her yol denenmiştir.8 mart gibi, 21 mart gibi, 1 Mayıs ta, her yıl aynı biçimde yinelenen bir gün haline getirerek, alışılmış bir gün gibi anlaşılmasını sağlamaya çalışmaktadır. bu çabalarının en büyük destekçileri, kendilerini işçi sınıfının temsilcisi gibi sunan oportünistler olmaktadır. Onlar, gerek 1 Mayıs'ları festival havasına sokulmasında, gerek içeriğinin boşaltılmasında önemli işlevler yerine getirmektedirler. Tüm bunlar, işçi sınıfının yüzyıldır karşı karşıya kaldığı sorunlardır. Bu sorunların üstesinden gelmek, ve 1 mayıs ı gerçekten kazanıp bayram etmek işçi sınıfının birlik ve dayanışmasıyla olanaklıdır.
1 Mayıs, işçi sınıfının ideolojisine karşı her türden saptırmanın teşhir edildiği bir gün olmalıdır.
1 Mayıs, sınıfların ortadan kaldırıldığı, sömürünün, insanın insana kulluğunun yok edildiği, insanlığın kalıcı kurtuluşuna doğru ilerleyen tarihsel hareketinin bir günü olmalıdır ve her yerde bunun mücadelesi verilmelidir. taksim de de.