bu bayramin gercek adi ve uluslararasi taninmis adinda isci kelimesi gecer, nedense moderasyon isci kelimesini telafuzdan kacinmis. emek ve dayanisma kelimelerinin olmasi guzel sayet calisan veya isci kelimesinin olmamasi acaip.
'' bizi ekonomik yaşamımızı geliştirmekten, böylece bolluğa ulaşmaktan alıkoyan iki güç vardır:
bizi sömürge haline koymak için ilerlememizi istemeyenlerdir.
fakat bizim için bunlardan daha zararlı ,daha öldürücü bir sınıf daha vardır:
o da içimizden çıkması olası hainlerdir.
işte sömürge olmamak için bu iki güçle savaşmamız gereklidir''
Mustafa kemal atatürk'ün Tarsus'taki çiftçilerle konuşmasından
1923 Mart
"Kapitalizmin kendi hedefleri doğrultusunda gereksinim duyduğu, çeşitli kademelerde kalifiye iş gücünü yetiştirmekten başka, eğitime ilişkin hiçbir amacı yoktur. Belli bir öğrenim süreci sonunda, mesleki yetenek ve buluş becerileri, kapitalizmin değirmenine su taşımıyorlarsa, değerleri sıfırdır."
öğrencilerin de işçilerle dayanışma halinde meydanda olduğu bayramdır.
("öğrenciler napiyor yahu orada sanki işçiymiş gibi" diyenler mevcut)
meydanda olmak için işçi olmak önşart değildir.
türkiye cumhuriyeti tarafından bir dönem amele bayramı, bir dönem bahar bayramı kabul edilen işçi sınıfının ve dünya halklarının birlik, mücadele ve dayanışma gününün resmi adıdır.
işçilerin köleleştiği işverenlerin ise efendileştiği bir dünyada işçi bayramında dahi çalışan işçilerimiz var. Umarım önümüzdeki 1 mayısta bir günlüğüne dahi olsa işçiler efendi olur işverenler ise köle.
23 Nisanda koltuklar çocuklara devredilirken işçi bayramında patron koltuklarının işçilere devredilmemesinin tek sebebi; işçilerin işveren olduğu bir sistemin daha çok sevilecek olmasının verdiği korkudur.