Yıllar önce Hocamızın fizik sınavında sorduğu 20 puanlık soru. Doğru cevap demirmiş. Uzun bir açıklaması vardı... Soruda havasız ortam falanda diyordu...
hiç bir zaman bir kilo pamuğun bir kilo demir kadar aynı hacmi kaplayamayacağından yola çıkarak, kapladığı alan ve hava sürtünmesi hasebiyle aynı zamanda hiç bir zaman demirden önce toprağa düşemeyeceğini söyleyebiliriz.
ucak nedir demir dir demi ama ucar gemi de demirdir ama yuzer. pamugu havaya.atin ne olur duser diymi o yuzden pamuk daha agirdir.
ayrica 1 kilo demiri mi daha kolay kaldirisin 1 kilo pamugu mu 1 kilo demiri serce parmaginla kaldirirsin ama 1 kilo pamuk odalar kaplar oyle.kolay kolay kaldiramazsin.
şimdi şöyle.
pamuğu al sıkıştır, ne oldu serteldi.
demiri al şöyle kabart puf puf olsun.
sonra ikisini suya batır, hankisi batmıyosa o daha ağardır.
genelde pamuk batar demir her zaman batar öyleyse ikisi farklıdır. demirle pamuk zaten farksızdır.
ağırlıkları aynı olduğu için fark var sayılmaz.
pamuk ağardır, her zaman için, demir ağar basar yani.
bence pamuk.
ikisinin de Dünya'da olduğunu varsayarsak Dünya'nın merkezine daha yakın olanı daha ağırdır. farklı gezegenlerde olduğunu varsayarsak daha büyük kütleli gezegende olanı daha ağırdır.
bizim zamanlarda, ortalama 55-65 yaş gözlüklü, hafif göbekli, gömlek-kolsuz kazak ikilisi giyen bıyıklı amçaların küçük çocuklara beyinleri yansın diye yönelttikleri soru.
eğerki bir kutunun içinde olduğunu varsayarsak paradoxlar oluşmaya başlar. örnek 1) ikisinin ağırlığının eşit olduğu ama kütlelerinin farklı olduğu gerçeği 2 ) kütlelerinin farklı ama ağırlıklarının yerin merkezine göre değişiklik gösterdiği gerçeği 3)herşeyin eşit olduğu gerçeği taki biz o kutunun kapağını açana kardar bu 3 paradox devam eder ve biz kutu açtığımızda ise gördüğümüz gerçeklik ile diğer alternatifleri yok ederek sonucu belirlemiş oluruz.