ak-it ler de amma havlamış
ne oldu ?
400 var mı 400
padişahlık falan ?
13 sene dir olmayan istikrarı bu sefer
ak-hırsız sağlayacakmış
tabi tabi
eğer yersen.
Türk milletinin yüzde altmışı aptaldır diye ha babam aziz nesinden laf taşıyan andavallara lafım; adamlar yüzde 50 oy aldı, muhtemelen sen kalan yüzde onluk aptal kesimin içinde neye Nasıl hakaret edeyim derdindesin.
Ulan birde şu durumu analiz et, neden bu sonuç çıktı diye kafa yor, dön bir aynaya bak.
-Terör istemeyen Kürtlerin oyu akp ye kaydı.
-Başında salak istemeyen ( bak hırsız namussuz vs demiyorum, salak diyorum) milliyetçilerin oyu akp ye kaydı.
-Oyum boşa gitmesin, bari bana en yakın olana oy vereyim diyen sp-BBP nin oyu akp ye kaydı.
Ne farklı olabilirdi?
- Hdp pkk ile arasına net çizgi koysa idi kürt oyları akp ye kaymaz,muhtemelen akp nin içindeki kürt oylar Hdp ye kayardı.
- Bahçeli vermicem vermicem benim değil mi vermicem diye diretmeden adam akıllı sakin kontrollü davranıp mantıklı siyaset yapsa idi, hem oylarını kaybetmeyecek, hemde sp-BBP den oy çekecek idi.
Şu durumda ben şahsen sp-BBP kafasında biri olarak chp yi kutluyorum. Bence çok güzel bir yol izlediler, bu şekilde devam ederlerse bir sonraki seçim oyları artar.
Aynı şekilde Hdp aklını başına toplar, terörist değil siyasetçi olduğunu farkeder ve ayrılıkçı değil birleştirici bir parti görünümüne girerse Yüzde 15 i rahat görür.
Mhp ise, lan bahçeli orada oldukça hiç birşey olmaz orada, adam Abraham Lincoln e özenmiş, ama sonu kaybede kaybede kazanacakmış gibi gözükmüyor.
Bu seçimde içim cız ede ede MHP'ye oy verdim, iyiki vermişim, neredeyse baraj altı kalacaktı adamlar.
Bu seçimden çıkan bir başka sonuç ise (bence) bu ülkede başkanlık rejimi olmaz, olamaz. Çünkü toplum çok kutuplaşmış durumda ve olası bir başkanlık seçiminde Son aşamada milletin en az yüzde 25i mecburen birisini seçmek zorunda kalacak. Bu ülkeyi tamamen kaosa sürükler.
Şu anki temel amaç, mhp ve Hdp tabanlarından daha fazla akp ye kayma olmasını engellemek ve akil bir siyaset ile bu iki partiye oy kazandırmak olmalıdır. Çünkü 3 partili parlamento, başkanlık demek.
beğensek de beğenmesek de sonuçlarına saygı duymamız gereken seçim.
- Ama oylar çalındı, sistem kapatıldı, hayali seçmen falan.....
Arkadaş adamlar 4.5 milyon oy fazla almış, hadi 1 milyonunu çaldı diyelim, kalanını kimden aldı bi düşün hele?
AKP: 7 Haziran seçiminden en net dersi çıkaran partidir. Halkın istediği zaman istediği partiyi sandığa gömebileceğinin sinyalini almış, ona göre davranmıştır. cumhurbaşkanı bir defa bile ekrana çıkmadı, çözüm süreci konuşulmadı, ekonomiden gidildi, kısacası derse iyi çalışıldı ve kendilerinin bile beklemediği sonuç çıktı ortaya.
CHP: Yahu bir parti elli küsür yıldır iktidar olamadığı halde ve iktidar partisinin en berbat döneminde bile oyunu bir tık bile olsa arttıramaz mı arkadaş? Vizyon, lider, program, para ne eksik bilemiyorum ama acilen sağ seçmeni ikna edebilmesi lazım, Ankara'dan sonraki tek il Tunceli değil bunu unutmamalı.
MHP: 1997'de koltuğa oturup 14 seçimi üst üste kaybetmek herkesin harcı değil; bugün ülkücü olan, davasına kendisini adayan pek çok kişi, eş, dost bunu dile getirebiliyorsa, en azından utanma duygusu varsa istifa edip yerini diğer adaylara bırakmalı ve yeni bir anlayış geliştirmelidir. Yoksa bir sonraki seçimde baraj altı olmaları muhtemeldir.
HDP: Emanet oy denen şeyin nasıl bir şey olduğunu herhalde anlamışlardır. Bu seçimde sadece emanet oyları değil kendi bölgelerinden de oy ve milletvekili kaybettiklerini düşünürsek bölge halkının da rahatsız olduğunu dikkate alması lazım. PKK, özyönetim, imralı, Öcalan, Kandil gibi söylemlerden ve de hendek kazma, barikat kurma, yol kesme, araç yakma, gibi eylemlerden uzak durmadıkça bir sonraki seçimde barajı zor görürler.
Öyle veya böyle; halk ülkenin iktidarsız olmasını istemedi, hükümete ve AKP'lilere düşen bu sonuca güvenip her şeyi yaparım havasına girmeden doğru işleri yapması, diğerlerine de düşen oturup düşünmektir.
benim ve benim gibi dusunenler icin, dibine kadar kaybedilmis bir secim. biri guzel yazmis, bundan sonra ne yaparlarsa yapsinlar. cunku burada yazan arkadaslarin cogu, hayatlari boyu iktidar partisi olarak baska bir parti goremeyecek. gencler geliyor falan demeyin. o genclerin de 50%' si akp' ye oy verenlerin cocuklari. yani gecmis olsun. iki uc kelime yaziyoruz, geciyoruz ama, tam anlayamiyoruz sanirim. adamlara istedikleri oyunu oynayabilecekleri kocaman bir toprak parcasi verdik. adamlara bize emanet olan vatani verdik. donusume hazir olun. alismaya calisin bence. kendinize ufak bir dunya yaratin hic degilse. orada mutlu olun. yoksa o igrenc koku icerisinde yasamak zorunda kalacaksiniz olene kadar. gecmis olsun.
MHP+PKK el ele hazırladığı sonuçtur.PKK şiddeti arttırıp Kürtler'in bir kısmını bezdirmiş, MHP ise herşeye hayır diyen tavrıyla Türkler'i bezdirmiştir. Halk 2. kez koalisyon kurulamama riskini almak istememiştir, yani ölümü görüp sıtmaya razı olmuştur.
"kaçın la kaçın sahibi geldi." deyip susmak gerekir. Hiç öyle;
- bu millet gerizekalı abi yaa,
- kimse oy vermiyorsa kim veriyor bunlara be kardeşiieeaaammm,
- yurt dışına s*ktir olup gidicem ben aha hemen bilet bakıyorum,
- bu millet koyun,
triplerine girmeyin. koyu bir CHP li olarak yanlış stratejilerin, koltuk sevdalılarının, karaktersiz MHP nin kurbanı olduk. en çok merak ettiğim fuat avni denen dallamanın durumu. korkma titre diyodun noldu lan?
elhamdulillahirrabbilalemin diyerek sözüme başlamak istiyorum.
pek kıymetli vatanımıza, pek değerli milletimize hayır olsun inşallah. allah bu ülke için çalışanlara dirayet versin, güç versin, daha çok hizmet etme ve çalışma azmi versin. içeriden ve dışarıdan bu millet için bu ülke için kötü düşünen, şer düşünen; düşündüklerini fiiliyata geçirmek isteyen şahıslara, gruplara, topluluklara, birliklere, örgütlere, devletlere allah fırsat vermesin. yaptıkları-yapacakları planları tersine çevirsin, başlarına geçirsin inşallah. amin.
şimdi dilerseniz şeriat getirin dilerseniz ananızın diz kapağından tahrik olun.isterseniz osmanlıyı kurun.halifeliği de getirin.arapçayı anadilimiz yapın.sokağa çıkmayı yasaklayın. 5 tane daha saray yapın.
muhalif tek kelime edersem orospu çocuğuyum. yapın.
2011 yerel seçimleriyle (akp ve chp kanadında) birebir aynı sonuçlanan seçimdir.
akp: ahmet davutoğlu'nun akp'yi çöküş döneminde devralarak yeniden zirveye çıkarması akplileri bile şaşırtmış durumda. akp'ye blok hâlinde oy gitmesinin sebebi akp'nin başarısından ziyade muhalefetin de içinde olduğu "sindirilememiş" hükümetsizlik. başkentin merkezinde patlayan bombayı, büyükşehirlerde cirit atan terör örgütü militanlarını halkımız tahmin edilenden farklı okumuş. ciddi manada büyük bir başarı grafiği yakaladı akp. özetle pozitif.
chp: 7 hazirandan beri en ılımlı politikayı yapan parti. hafif oy artışının sebebi de bu politikaları olmuştur. etliye sütlüye dokunmayan bir siyaset anlayışı güttü bu seçimde chp. keskin ve ayrıştırıcı üslup yerine gayet kucaklayıcı bir tavır hakimdi. chp'nin geçmiş dönemlerine göre en ılımlı siyaset son 4 ayda yapıldı. kılıçdaroğlu bu seçimde galibiyeti ve yenilgiyi aynı anda yaşıyor. kısaca nötr.
hdp: saldırılar sebebiyle olağanüstü koşullarda seçime girdiler. oy profili olarak sosyal demokrat tabandan genelde, kürt vatandaşlarımızdan da yerelde yoğun oy aldılar. bu seçimde oyları akp-chp arasında bölündü. (ağırlıklı olarak ap'ye geçti seçmeni.) geçirgenlik oranı en yüksek partidir aynı zamanda. geneldeki sosyal demokratlar da yereldeki kürtler de oyunu chp veya akp'ye kolaylıkla verebilir. kemik tabanı %6,5 civarındadır. seçime hazırlık sadece "barış" teması üzerinden yapıldı. doğal olarak parti programlarını bu seçimde açıklamadılar. (veya açıklayamamış da olabilirler) özetle negatif.
mhp: seçimin açık ara kaybeden partisidir. eleştirdikleri ve muhattap dahi almadıkları parti, mhp'den 18 fazla milletvekili çıkarmıştır. ilk kez türkiye seçim haritasında mhp yer almamıştır. (devlet bahçeli'nin kendi memleketi osmaniye dahil.) bunda bahçeli'nin "tek adamlık" politikasının bariz payı olmuştur. bu politika aynı zamanda akp'nin ani sıçramasına da katkı sağlamıştır. (özellikle iç anadolu'daki seçmenler için) siyasî skala olarak ilk kez milliyetçi türklerin oy verdiği parti olan mhp, milliyetçi kürtlerin de oy verdiği ve oluşum olarak reddettiği parti olan hdp'nin bariz bir şekilde altında kalmıştır. bunda parti programlarının çözüme yönelik olmayışı, bahçeli'nin hükümet kurmaktan yana olmayan tavrı ve genel merkezle taban arasında yaşanan uyuşmazlık gibi nedenlerin payı büyüktür. seçmenin "bahçeli" sebebiyle mhp'ye oy vermediği daha net ortaya çıkarsa, istifa mhp açısından gayet yerinde olacaktır. kısaca negatif.
not: oy verdiğim partinin mecliste karşılığı yoktur.
Objektif bakmak gerekirse geçen seçimde halk akpyi birinci parti tutmasına rağmen diğer partilere de bir şans verdi. Neydi o şans? Madem akpden memnun değilsiniz işte size fırsat beraber hükümet kurup kötü giden uygulamalara son verin.
Chp akp koalisyonuna akp tabanı karşı çıkacağı için davutoğlu yakın yanaşmadı.
Bunu yapsa yapsa mhp yapardı o da hayırda hayır vardır dedi gördü şimdi hayrı.
Mhp girecekti o hükümete. hükümette muhalefet yapacaktı. icraat gösterecekti. sen hem geminin dümenine geçme hem de gemi yanlış yere gidiyor de.
Akp doğru işler mi yapıyor? Kendi yandaşlarını kalkındırmaktan başka bir şey yapmıyor. Ama hayırlarla buna çanak tutuluyor.
Bu ülke için bir umut oy kullandık hepimiz ve sonuçların kendisini belli ettiği şu saatlerde umutları tavan yapanlarla, umutları tamamen yok olanlar arasından bir seçim yapmayı reddediyorum.
Önemli olan bundan sonrası... Toplum infialine izin vermeden, bölünmeden farklılıklarımızla yaşamayı öğrenmez ve öğretemezsek işimiz gerçekten çok çok daha zor inanın.
Çünkü demokrasi iradeye saygı duymak demekse ki öyle, kimseyi verdiği oyu niye verdiği konusunda aşağılayamayız, ki aynısını her karşıt fikrin birbirine yapma hakkı var paradoksundan çıkamamanın bedelini ödediğimizin de mi farkında değiliz?
Duruşum, hatta kime oy verdiğim bile hep net, hep belli oldu, ama başka partilere oy veren dostlar sanırım daha da dikkat etmişlerdir ki eleştirilerimi saygısızlık hele ki beddua tarzı söylemlerle asla dile getirmedim. Ki hep bu söylemleri de sevmediğimi belirttim.
Kimin suçlu, kimlerin niye hala bu sonucların çıkmasında rol oynadığı konu çıkmazı da ötekileştirilenleri içselleştirmek yerine eleştirilerin sığlık ötesine gidilemediğinden olabilir mi?
Kültürü değiştirmek en zoru evet hele böyle bir ortamda daha da zor ama var mısın elini taşın altına koymaya ve cehaletle savaşmaya... Ama yanlış anlama önce kendinden, kendimizden başlayarak... Çünkü demokrasi bunu gerektirir, demokrasi gereği üstün ırk, insan yoktur ve evet senin, benim, çobanın, herkesin oyu da aynıdır. Ve çobana kadar kim ulaşırsa o kazanır. işte tam da bu bilinçle çobanı görmezden gelmeye, oyuyla oyunu kıyaslamaya devam ettiğin sürece müzmin muhalifliğimizin sonu da gelmeyecek, iktidarı da rüyada göreceğiz.
Demokrasiye sahip çıkmayı yeni yeni öğreniyoruz belki ama bizden olmayanı ötekileştirdikçe ortak noktalardan uzaklaşarak acısı da sevinci de ortak olmayan bir toplum haline geldik, getirildik akıllanmıyoruz.
Bi kere şunu kabul edelim; kötü niyetli ve çıkarı için her dönemin insanı olanlar dışında kötü yok aramızda, şunu yapmayan listemden çıksın, şuna oy veren beni silsin tarzı söylemlerle senin istediğin hayatı sana sunmayı reddeden yönetim anlayışı arasında fark yok. Çünkü sen başa geldiğinde de onları yok sayacaksın belli ki..
Bu savaşsa eğer ve demokrasi adına vereceksek önce kucaklamalı, sonra yanlışların korkmadan üzerine gidebilecek kadar doğru ve çıkarsız olmalıyız...
Dedim ya demokrasiye sahip çıkmayı öğreniyoruz, gerçek demokrasinin de çoğulcu demokrasi olduğunu hayat yaşata yaşata öğretecek demek ki...