halkın içinde olanlar için çok da beklenmedik olmayan seçimdir. aklıma demet akalın'ın "beklenen final geldi, çattı; yıkıldı; kapı, duvar" dizelerini getirmiştir.
hdp'nin artık kemikleşmiş bir "baraj üzeri" oyu olduğu anlaşıldı. akpnin ortakları kandil ve imrali ile araya gereken mesafe konulduğunda, kürt halkının gerçek liderleri olarak siyasetteki yerlerini alacaklardir.
akpnin bu kadar yüksek oy alması ise tamamen mhpnin 7 haziran sonrasındaki tutumundandır. meclise dört parti gönderen halk, üçünün bir araya gelerek koalisyon kuramamasinin cezasını kesmiştir. mevcut durumda hdp türkiyenin 3. büyük temsil hakkını elde eden partidir. bahçeli her ne kadar da, "tanımıyorum, onları yok sayıyorum" dese de, bugün hdp mhpyi vekil sayısında geçmiştir ve yok sayilamayacaklarının mesajını vermiştir.
7 haziran sonrası, dışardan hdp destekli, chp/mhp koalisyonu kurulabilseydi ve en azından işçi ve emekliye vaadedilen ekonomik yaptırımlar yerine getirilseydi, halk akp karşısında bir alternatif bulabilecektir. koalisyon kötü değildir. 28 şubat evveli erbakanin başını çektiği koalisyon, 80 sonrasının en başarılı ekonomisini yaratmıştır.
halkın karnı açken sen ideoloji peşinde kosarsan olacağı budur. 6 milyon oy almış bir partiyi yok sayarsan olacağı budur. terör sorununun tek çözümü olan diyaloğa altetnatif gelistiremeyip "ihanet süreci" dersen, evet, olacağı budur.
ülke en az 5 sene daha tayyip erdoğan'a teslim edildi. geçmiş olsun. bakacaz ve görecez.
idealizmin realizme yenilgisidir. idealisttik ama realist değildik. Çoğulcu demokrasilerde durum budur. istediğiniz kadar idealleriniz olsun ve bu idealler doğru olsun... Bunların hiçbir önemi yoktur. Seçmen eline geçene bakar, yani seçmen merkantilisttir. Dua satılmasına sesini çıkarmaz ama ideallerin peşinde koşmayı hor görür. O yüzden bu seçimlerin özeti ilk cümledir:
mhp seçmeni kendi partisini ve tüm muhalafeti yarı yolda bırakmıştır satmıştır... bir kere daha ülkücülük ideolojisinin milliyetçi felan değil ümmetçi olduğunu kanıtlamıştır.