"30 somali şilini eşittir 1 lira" dersem bir şey ifade etmez. ama onun yanına
* on yıl önce 900 somali şilini 1 liraydı, ordan bu seviyeye düştü
* somali dünyanın en fakir ve eğitimsiz üç-beş ülkesinden biri
* bu aynı en fakir somalililerden yüzbinlercesinin istanbul'da avm'lerde, cafe'lerde çatır çatır senden-benden çok alışveriş ettiklerine ben şahidim
bilgilerini eklersem anlam kazanır. türkiye ekonomisinin bombok yönetildiği, halk olarak alım gücümüzün yerlere düştüğü sonucuna ulaşabiliriz. 2 yüksek lisans, mba yaptığını iddia eden birinin bilmesi lazım.
Anlık çapraz kur şeysilerini verip “eğomomi çoh kötü yooov” diyen malum kitleyi dize getiren hakikat.
Hangi formülü kullanırsanız kullanın, hangi verilere bakarsanız bakın. Kara Ecevit’in kara dönemlerinden sonra günümüzün Türkiye’si her daim 2 veya 3 katı daha üstün.
Ama cehape gençlik kollarında başka şeyler “öğretiliyor”. Biliyorum.
Mesele gayri safi milli hasıla,
Mesele hdi endeksinde konumumuz,
Mesele alınan maaşın dünya piyasasındaki alım gücü (bunu asgari maaşı veya ortalama maaşı dolara, Euro’ya, sterling’e çevirerek görürsün goçum).
Allah’a şükür Ecevit’in kara dönemleri arkamızda kaldı.
öteki cahile de cevap verelim. mesele altın onsundaki fiyat artısından ziyade o donemki kazancla alım gücü arasındaki farkı göstermekti. e ne anlar köy belediyesinde 5 kişinin bordrosunu hazırlamayı iş zanneden ik cı tipler bundan tabi ziyadesiyle normal.
Altından örnek veren cahiller olmuş. Sağda solda Londra bilmem ne schoolda okudum ben diye gezer bunlar bir de. Örnek verdiğin ecevit döneminde altının onsu 200 küsür dolardı. Şimdi 1800 dolar.
öncelikle ecevit in adını ağzına alırken önce dişini fırçalıyacaksın, sonra desturla alacaksın bunu bir öğren alman aslanı.
ayrıca öyle alman vatandaşıyım nasıl olsa alamanya dan sallarım bana kimse dokunmaz diye de rahat rahat ağzını bozma. türk siyasi tarihinin en ahlaklı siyasetçilerinden birine söveceksen ardını sağlama alacaksın önce bunu da unutma.
gel gelelim; ecevit döneminde 110 dolara 24 çeyrek altın alabiliyorken şimdi o yaladığın 330 dolara 5 tane alamıyorsun.
hay s...yim ya.... aylardır bıkmadılar aynı tezi savunmaktan kot kafalılar. lan olum mesele kur paritesi aslında ama onun sıkıntısını alım gücü düşüklüğü çektiriyor insana. paran sürekli değer kaybediyor ama senin alım gücünde artış olmuyor, hammadde de döviz cinsinden olduğu için sürekli zam geliyor. sen de cebindeki parayla bugün 2 birim aldığın seyi yarın 1.5 birim alabiliyorsun olay bu. daha basit nasıl anlatılabilir ki.
makroymuş reelmiş kimsenin skinde değil bunlar alman aslanı. insan kazandığı ile alabildiğine bakar. dün 3 alırken bugün aynı paraya 2 alıyorsan ekonomin kötüdür, isterse 1 tl 20 euro olsun bu böyledir.
Buna göre Yunanistan Çekya’dan daha mı zengin şimdi?
Hani bütün makroekonomiyi, iktisadı daha nasıl hesaplandığını bilmediğiniz ve reel ekonomi için hiç bir sikimi ifade etmeyen döviz kurundan ibaret sanıyorsunuz ya…. O yüzden sordum.
Hatta 1 Euro = 140 Japon Yen’i.
Vay be , Yunanistan Japonya’dan bile daha zenginmiş.