daha odtü pardon cumhuriyet yokken ve hatta cumhuriyet varken bile belçika başta olmak üzere tıp alanındaki eserleri ders kitabı olarak okutuldu. hem de latince.
hala da avrupa tıp eğitiminde ibn-i sina önemli bi yerdedir.
doğal olarak şu an gazını alıp geldiğin amerikan tıpı içinde önemli bir kaynaktır.
edit: genç odtü' lüler rahatsız. "orta doğu" teknik üniversitesi. hani şu seksen beşinci olan. bak kendi elinizle bana koz verdiniz. demek ki ortadoğu o kadar kötü değilmiş.
ha bi de unutmadan, balkanlar denen coğrafya' da savaş yok mu? nicola tesla harici ne yararları var?
edit 2: kimse kusura bakmasın ama slovenya' nın altından itibaren son 3 asırdır bi halt ettiği yok, azıcık kafası çalışan hemen slovenya yukarısına kaçıyor. ya da yeni dünya' ya göç ediyor.
yanlış mıyım? bana bosna hersek' in 3 asır öncesinden bugüne gerçekten ise yarar bi faaliyetini söyleyebilir misiniz? eksi atana kadar konuşun, yazın. cahilliği eleştiriyorsunuz ama ilkelce davranıyorsunuz. ne kötü..
1000 yıl önce yaşamış bilim adamımız ibni sina'yı örnek veriyorsak bu konuya demek ki müslümanlar gerçek anlamda bilim adına 1000 senedir hiçbir şey yapmamıştır yani doğru bir gözlemdir.
aslında Gazali dönemine kadar son hız devam eden, Gazali döneminde bir anda bıçak gibi kesilen Astronomi matematik fizik geometri tıp gibi alanlarda özgürce araştırma yapan insanların birer birer yok olmasıyla nitelendirilebilir.
Çünkü Gazali her şeyin kuranda yazdığına, bilimsel araştırma ve uğraşların faydasız olduğuna dikkat çekti. inanılmaz bir şekilde taraftar ve işlerine gelen otoritelerden destek toplayan Gazali yi ibni Rüşt ancak 70 sene sonra çürütebildi.
Bir harezmi, ibni sina, ibni Haldun, yusuf has hacip, el cezeri, Uluğ bey, Ali Kuşçu, lagari hasan Çelebi, Hezarfen ahmet Çelebi, ve başlı başına cebir bin Hayyam sadece müslümanlara değil dünyaya hizmet veren müslüman bilim adamlarıdır.
Dünya tarihi son 50-100 seneden ibaret değildir, her toplumun yükseliş, duraklama ve gerileme dönemi olmuştur biz muhtemelen gerileme dönemimizin sonlarındayız. geçmişte dünya medeniyetine birçok fayda sağladık bunları lise tarih dersi gören herkes bildiği için anlatmaya gerek yok liseliler bile biliyor çünkü bu sefer.
ibn-i haldun adındaki kişi bile tek başına yüzlerce bilimadamına bedeldir.
adam 1300'lü yıllarda, keferenin 20. asırda anca düşünebildiği/görebildiği şeyleri bilimsel biçimde açıklamıştır.
Diğer eserleri bir yana, en azından "mukaddime"yi okuyun bir.
1800'lerden itibaren batılılar da keşfedip yeni sosyolojik-siyasal teorilerini onun üzerine kurmaya başladılar zaten.
Hatta daha güncel olarak, son yıllarda meşhur olan "huntington"un "medeniyetler çatışması"nın 250. sayfasından sonrasını okudukça göreceksiniz ki bu kişi bu işleri 700 sene önce yazmış.
Ulaşamayanlar mesaj atsın, bulunacağı yeri gösteririm. olmazsa direkt yollarım.