Bazı şarapların şekeri çoktur, içinde iştah açıcı maddeler bulunur. Bunlara «sofra şarapları denir. Bu gibi şarapları elde etmek için ya yoğun üzüm suyu kullanılır (Tokayer, Malaga şarapları gibi), ya da şeker tamamen mayalanmadan alkol konur (Sherry, Madera, Susam şarapları).....
üzüm veya diğer şarap meyvelerinin toplanılıp ezilmesiyle maya, üzüm suyunun içindeki şekerle bir araya gelerek şekeri yok etmesi ile alkole dönüşen alkollü içeceğe şarap denir. şarap, antioksidan özelliğiyle kanser türlerine yakalanmaktan vücudu korur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Fakat ideal ölçüde kullanılması gerekir. aksi takdirde göğüs hastalıkları, göğüs kanseri, hafıza kaybı, beyin felci, bunama, bunalım gibi sorunlara neden olur.
Kalitelisi hakikaten damakta enfes bir tat bırakır.
bizdeki yerli üretim şarapları ekseriyetle acımsı ve alkol baskın bir tat bırakır. oysa Fransızların şarapları. enfes yahu. şarap sevmeyen beni bile şarap içmeye yöneltiyor.
bütün alkollü içkiler arasında en sevdiğimdir. biradan hiç hoşlanmam kokusu midemi bulandırır. bir tek corona hoştur. sangria içmenizi şiddetle tavsiye ederim.fiyatı uygun ve içimi güzel şeyler isterseniz kavaklıdere yakut olabilir.
Hayatımda hiç tatmadığım içecektir. Ne bira, ne şarap bunlarla ilgili bilgimde pek yoktur. Efes pilsen tuborg marka türlerini bilirim sadece. Allaha ne kadar hamd etsemde azdır beni böyle pis şeyleri kullanmaya nasib etmediği için. Şimdiki insanların birçoğu bu pis şeyleri tüketmektedir ve namaz, ibadet, cennet, cehennem gibi kavramlardan bi haber yaşayıp sırf dünyalık hayat sürüp mezara girince de neyin ne olduğunu anlıyorlar ama iş işten geçmiş oluyor. Yazık.
Yalnızca bir kez içip o günün sabahında tövbe ettiğim hede.
ilk kez neredeyse alkol komasına giriyordum 1 lt kırmızı içmiştim. Başta kafası süperdi sonradan benim 4 saat yok. Sabah uyandığımda heryerim kızarıklık morluk ve yara içindeydi. Ağrılarım vardı. O sabah tövbe ettim (sadece şaraba).
Tavsiyem şu : içecekseniz asla tekken içmeyin en az 2 kişi şart.
Rakı ilk tercihim olsa da adabına uymadığında şarap canımdır. Nazlı değildir çünkü;
Arabeskle de içilir, popla da.
Peynirle de içilir, etle de.
Üzümle de içilir, fıstıkla da.
Yalnızken de içilir, kalabalıkken de.
Şişeden de içilir, bardaktan da.
Sevgiliyle de içilir, arkadaşla da.
Evde de içilir, dışarda da.
Neşeliyken de içilir, mutsuzken de.
Sıcakken d içilir, soğukken de.
Yazın da içilir, kışın da.
Gece de içilir, gündüz de.
Kadehleriniz dolu kalsın efendim. Açın bir şarkı, alın bir yudum. Sonra rahat bir uyku. Mutlu olun lan yarın. Her şey yolunda gitsin. Ölüm haberleri gelmesin. Karaya vurmuş küçücük yavrucakları görmeyelim. Hiç bir çocuk ölmesin lan yarın. Ve bir kadeh daha aksın ömrümüzden...
eski Türkçedeki adı "süçük" olan, Çağatay Türkçesinde ise "çağır" adıyla bilinen alkollü içecek. genellikle üzümden yapılmakla birlikte her türlü tatlı meyveden ve hatta baldan şarap yapılabilir. üzümü diğer meyvelerden ayıran özelliği ise içeriğindeki şeker miktarının yüksekliği ve kabuğunda doğal olarak bulunan şarap mayasıdır. (bkz: bal şarabı)
Çekmeyiz aşağılık dünyanın gamını
Özleriz gül rengi şarabın canını
Şarap dünyannın kanı dünya ise kanlımız
Niçin içmeyelim kanlımızın kanını..Ömer Hayyam