midemin hiç kaldıramadığı içecek.
şişelerce bira içebilirim, rakı sofrasında kadeh devirip üzerine masayı bile toplayabilirim ama bu şarap denen meretin bi kadehi bile içimi alt üst etmektedir.
şarap, üzümlerin toplanıp ezildikten sonra içerisinde bulunan doğal mayanın, şeker ve havadaki karbondioksit ile bazı tepkimelere girmesinin ardından ortaya çıkan alkollü içecektir. beyaz, kırmızı ve pembe olmak üzere 3 çeşidi vardır. sadece üzüm ile sınırlı kalmayıp tüm meyvelerdende şarap üretilebilmektedir fakat üzüm haricinde başka meyvelerden üretilen şaraplar pek rağbet görmediği için pek tercih edilmez.
şarapların senelerce bekletilip içilenleri daha pahalı fiyatlara satılmaktadır. bunun nedeni, şarapların seneler içerisinde meşeden yapılmış fıçılar içerisinde iyice olgunlaşması ve tadının güzelleşmesidir. bu yüzden bu işin koleksiyoncularıda dünya'da bir hayli fazladır.
şarap ayrıca bir çok yerdede kullanılmaktadır.
din:
Hristiyanlıkta kudas ayininde şarap hiç bir katkı maddesi eklenmeden kullanılır.
eczacılık:
Tıbbi Şarap; içine çeşitli maddelerin çözünmesiyle içmek suretiyle yapılan ilaçtır. Alkol derecesi en az 11 olan kırmızı veya beyaz şaraplar tercih edilir.
edebiyat:
Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, Aşığın kanlı göz yaşıdır. Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır. ve tekkelerde saki adındaki şarap dağıtıcı aslında Allah'ın rahmetini dağıtır. yani şarap mecaz anlamda kullanılır edebiyatta. şarap ın diğer adı da meydir (bkz: meyhane). divan edebiyatında şarabın etkisi çok fazla görülmektedir.
dünya'da şarabı en çok tüketen ülke fransadır, türkiye bu sıralamada 41. sırada yer almaktadır.
Gecenin bu saatinde bir Shiraz ile kafa bulmama sebep olan içkimsidir. ulan okadar viski içerim bi bok olmaz, bu 2 kadeh şarap agzıma sıcıyor arkadas. anlamadım gitti.
hayyamı anmazsak küser, yere biraz dökmessek dostlara ayıp olur. '' saat on ikiden sonra bütün içkiler şaraptır '' cemal süreya. çalkarası, hasretgeceleri, batmayangüneş, küp, çallı, bekilli, kırmızı, cumartesi, öküzgözü, evin vb mahsulleri mevcuttur ve son olarak köpekler ölmesin onlar da şarap içebilsinler diyorum.
(bkz: armand de brignac) Şişesi için bile alınası şaraptır. Ayrıca şarap diyince aklınıza kırmızı beyaz 2 lisi gelmesin. Enfes bögürtlen,ahududu,kavun ve nice aromalısı var. Kalitelisinden alırsanız "diğerleri ne yeaa" moduna girersiniz. (bkz: Böğürtlenli 2 şişe şarap içebilmek)
üzüm suyunun üzerinde bu kadar çalışılsa, çok daha güzel lezzetler üretilebilirdi. bizde soframızdan eksik etmezdik.
türk damak zevkine uygun değil bu içecek. ne o öyle ekşimiş, kokmuş ve acımtrak.
olaya, tamamen damak zevki açısından yaklaştım.
dinen kullanılması uygun olmayan sarhoşluk veren içecektir.
sana şarap ve kumardan soruyorlar. de ki: "bu ikisinde büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. ancak günahları yararlarından daha büyüktür." yine sana neyi başkalarına vereceklerini soruyorlar. de ki: "sizi sıkmayanını." allah, düşünesiniz diye, ayetlerini size böylece açıklıyor.
"ey iman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şevtanın işlerinden bir pisliktir" (el-mâide, 5/90)