Osmanlıda bile vardılar. Hasta tedavisi için başvurulan ebeler tabipler dışında, halk arasında bilinen şahıslar da vardi. Değişik isimleri vardı. Kırbacı alazcı kelcikadın korkudamarınabasıcı parpıcı kurşundökücü dilaltıkesen karışmışfani vs...
soyunuzda şaman yoksa şaman olamazsınız. türklerde şaman, ruhlarla ve doğayla iletişim kuran kişidir. hastalıkları tedavi eder, geleceği ve geçmişi görür, hakanları eğitir.
(vikings dizisinde bir benzerini görmüştük) ya da (bkz: vikingler türk müydü)
türklerde şamanlar islam ve diğer inançlarda olduğu gibi cinsiyet gözetmez.
türklerdeki şamanlık cinsiyet gözetmeyen tek inanç algısıdır tarihteki.
eski bir türk inancına göre, şamanlığı bırakan şamanın soyunu laneti takip edermiş.
onun soyu asla mutluluğa ve huzura erişemezmiş. dünya onun soyundan beslenir kuruturmuş.
Dünyada gerçek şamanların sayısı çok azdır. Hatta şuan gerçek şaman kaldı mı bilinmez. Türklerin eski dini olan tengrizmde bir nevi din adamı sayılabilir. Fakat eski dönemlerde yazar ve şairlerede bu isim verilmiştir.
trans gibi çeşitli yöntemlerle "ruhlar alemiyle" iletişim kurup insanların bazı dertlerine çare bulduğuna inanılan kişilerdir.
özellikle doğayı merkeze alan çok çeşitli tören ve ritüelleri vardır. inanışa göre şamanlık sonradan kazanılan bir yetenek değildir, doğuştan gelir.
kendilerine has kostümler giyinirler. yakın geçmişe kadar daha çok orta asya'nın kırsal bölgelerinde yaşarlarken günümüzde daha örgütlenmiş bir şekilde şehir merkezlerinde komiteler kurdukları bile gözlemlenebilir.
özellikle doğaya karşı çok ilgilidirler ve geleneklerine sıkı sıkı bağlıdırlar. kanlı törenler düzenleyip hastalara şifa verdiği, dertlilere derman olduklarına inanılır.