Film Eskişehir1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nda ve Eskişehir'in çeşitli yerlerinde çekilmiş, ve sinemalarda gösterildiği dönemde seyirciden yoğun ilgi görmüştür. Filmin sinemalarda gösterilmesinden sonra pilotluk mesleğinin büyük ilgi gördüğü söylenmektedir.
Filmde bir pilot üsteğmen ile ağa kızının aşkı anlatılmaktadır.
Film Eskişehir'in * tanıtımı açısından da son derece önem taşımaktadır.
Filmden ilginç notlar :
o donemde üstegmen olan ve filmde yardımcı oyuncu olarak yer alan ahmet çörekçi daha sonra orgeneral rütbesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapacaktır.
Yine o dönemde 1. taktik ana jet üstünde tabip teğmen rütbesi ile yedek subay olarak askerliğini yapan Fahrettin Cüreklibatur* , Halit Refiğ tarafından filmde yardımcı rolde oynatılmak istenmiş, ancak şartların elverişli olmaması sebebiyle bu gerçekleşmemiştir. Halit Refiğ, askerliğini bitiren Fahrettin Cüreklibatur'un kendisine gelerek filmlerde rol almak istediğini ve bu şekilde ünlü olduğunu anlatıyor.
dönemin en önemli filmlerinden biri, o güne dek çekilmesi çok zor gibi görüne bu film tsk'nin katkılarıyla çekilmiştir. eskişehir'de bu film çekilirken yedek subay olarak vatani görevini yapan cüneyt arkın, yönetmen halit refiğ'in dikkatini çekmiş ve türk sineması büyük bir yıldız kazanmıştır. bir başka deyişl bu film, herhalde en çok cüneyt arkın'ın hayatını etkilemiştir. usta aktör ekrem bora bu filmde üsteğmen faruk karakterini canlandırmıştır.
Filmin senaryosu, Sansür Kurulu tarafından "üsteğmen pilotun kızlarla öpüşmesi" gerekçe gösterilerek reddedilmiş. Ancak daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanı irfan Tansel'in araya girmesiyle kabul edilmis.
Filmde geçen uçak düşme sahnesi de gençleri askerlikten soğuttuğu gerekçesiyle yasaklanmış.
Film ilk dakikasında iddialı başlıyor hadi bakalım diyorsun ama bakıyorsun ki lan baya bayaa zamanının topgun filmini çekmişiz.
Mustafa Kemal ve devrimlerini ağa kızının gerçekleri görmesi ile idealist bir bakış açısını vurgulayan ve zamanın idealist insanlarının mutlu eden o inançlarını görmek harika bir şey...
şimdi ağalık rejimine ve idealizmden kopuk diziler ile karşılaştırınca aradaki kültür farkını siz düşünün...