her insanın aslında atası bir iken günümüzde varolan ırklardaki farklılığın(hem fiziksel hem karakteristik) sebebi ne ola ki? iklim mi? beslenme mi? ne?
insanlar aynı soydan gelse bile düşünceler farklıydı. coğrafi sebepler ve bunların değerlendirilmesi, felsefi düşüncede sorular ve cevapların farklı olması, doğada görülen karakteristik özelliklerin ya da değerlendirmelerin farklı olması farklı farklı kültürlerin, inançların ve dillerin oluşmasına sebep olmuştur.
ayrıca yine coğrafi özelliklere adaptasyondan dolayı fiziksel farklılıklar da ortaya çıkmaya başlanmış ve bu özellikler genlerle günümüze kadar aktarılmıştır.
ne yani herkes aynı mı olaydı hedesidir. öz abisiyle kavga edip birbirini bıçaklayan insanlar var. yani bunu ırkların farklılaşması olarak ele alamazsın insanlar farklıdır. olay bu.
aryan ırk denilen hint-avrupalılar bilindiği üzere ya deşt-i kıpçak ya anadolu dan çıkarak avrupa ve asya'ya yayılmıştır. buna karşılık türkler ana yurtları altaylar (veya hazar havzası, mançurya) civarından başlayıp yayılmış, türkistan'da sakalar, toharlar,soğdlar gibi hint avrupalı halkların yerine geçmiştir. peki daha önce ne vardı? çöpe atılan ural-altay teorisi yerine daha geriye gittiğimizde, şöyle 15 bin yıl kadar, avroasyatik halkların (hint-avrupalılar, ural, altay, eskimo-aleut halkların atalarının) var olduğu iddia edilmektedir. daha da geriye gidilğinde avroasyatik, dravid, kartvel (lazlar, gürcüler), afroasyatik (ibraniler, araplar,aramiler) bir grupta toplanarak nostratik dil ailesi çıkar. yani türkiye'de kafkas dili konuşan halklar (çerkezler, çeçenler, abazalar,lazlar,gürcüler) dışında herkes nostratiktir. peki kafkas dili konuşanlar kimlerle akraba acaba? bazı kızılderililer (navajo, apaçi,komaçi,tlaxcan), sibirya'nın altay öncesi yerli halkları (yenisey kavimleri), avrupa'nın hint avrupalılar öncesinden kalma bask halkları, asya'da burushaski ve çin-tibet kavimleri. denildiğine göre aslında bu dene-kafkas dilleri daha geniş alanda konuşuluyordu ama yerini diğer dillere bırakmış ama dağlarda (pirene, kafkas, hindukuş) korunmuş. daha da geriye giden sergei starostin borean dil ailesiyle kuzeyde konuşulan amerikaindo, nostratik, dene-daic gibi büyük dil ailelerini biraya toplamayı önermiştir. geriye sahra altı afrika, papua, andaman adaları ve avustralya'da konuşulan farklı binlerce dil ailesi kalır. out of africa teorisine göre bütün diller afrika'dan çıkan homo sapiens'den gelmektedir. ama bu teoriler dil bilim camiasında genel kabul görmemektedir. En son da "adem dili" denen bir dile ulaşılır .
Edit: afrika'dan çıkan homo sapiens hikayesi artık yerini kaynaşma teorisine bırakıyor gibi.