insanötesi.nietzsche nin geliştirdiği felsefi terimlerden birisidir.
insanötesi kavramına göre insan mertebesi, hayvan mertebesiyle insanötesi mertebesi arasında kalmış bir varlıktır ve bu nedenle insan mertebesi alt edilmelidir. nitzsche ye göre insan hep kendini aşmaya çalışmalı, eksiklerini gidermeli ve insanüstü bir varlık yolunda ilerlemelidir.
ne idugu belirsiz kavram, ilgili filozof burada yeni bir insan türünü mü kasteder, ateistleri mi kasteder, belli bir ırka mı hitap eder, yoksa insan türünün kendi kendini aşışına mı değinir belli değil tamamen muğlaktır. böyle terimler çekip çekiştirilerek narsizmini tatmin etmeye çalışan insanlar tarafından oldukça destek alacaktır.
nietzsche'nin faşizme mesnet olmuş söylevlerindendir. ubermensch düşüncesi, tanrıya olan düşmanlığından dolayı kendisi tanrı rolünü üstlenmek zorunda kalanların son çaresiydi.
i: tanrı yoktur
ii: madem öyle biz tanrıyı oynayalım, üst insan olalım
i: evet haklısın, üstüz biz
ii: ast kim
i: diğerleri
şeklinde kolayca dramatize edilebilecek basit bir mantalitesi vardır. nietzsche hem komünizme, hem anarşizme, hem de faşizme aynı anda fikir babalığı yapmasıyla ve kendi kız kardeşiyle ensest ilişki yaşamasıyla bilinen bir filozoftur.
nietzsche sırf savaşa giden askerleri gördükten sonra aklına gelen ve doğruluğuna inandığı bu kavrama nerdeyse hayatının tüm düşüncelerini verecek şekilde yazıp çizmiştir.
yaratıcı bir amaç için, iç güdülerini disiplin altına sokan, insanlığın gelişmesine katkıda bulunan, yaptığı her eylemin sorumluluğunu üstlenen insan.
tutkularının, duygularının ve zayıf yönlerinin üzerinde hakimiyet kurabilen, kendi kendisinin egemeni olan kişi.