üniversite mezunlarının işsiz kalma sebepleri

entry54 galeri1
    52.
  1. Ya herşeye tamam ama bence üniversite mezununun eli yüzü düzgün bir iş bulamamasinin en büyük nedeni özgüven eksikliğidir. Açık ve net. Bunu bir kere kabullenin ve öyle çıkın yola.
    0 ...
  2. 51.
  3. baş sorumlusunun elbette ki hükümet olduğu sebeplerdir.

    fakat şöyle de olmaz: "işsizim. sorumlusu hükümet. hükümet değişene kadar aynen devam...". herkes bir şekilde başının çaresine bakmaya çalışmalı.

    iş mevzusunda başının çaresine bakmanın ilk kuralı hayalci olmamak, devletin ve de özel sektörün kurduğu sayısız kıytırık üniversitelere kanmamaktır. baktın ki iyi bir yer tutturman mümkün görülmüyor, akıllıysan ortaokulu bitirdiğinde meslek lisesini (imam hatip değil tabi), olmadı liseyi bitirdiğinde iki yıllık meslek yüksek okulunu düşünmekte fayda var. sana hayrı dokunmayacak bir dört yıllık bölümden mezun olmaktan çok daha iyidir.

    şahsen işe mühendis alırken çok mühim bir sorum vardır: dersler kapsamında değil, zorunda olmadığın halde, sırf ilgini çektiği için alanında herhangi bir konuda araştırma yaptın mı?

    kişinin -varsa- ilgilendiği alanın benim işime yarayıp yaramaması umurumda bile değil; soruyu sorma sebebim başka... keza illa öyle kanıt ispat da istemiyorum. neyle ilgilendi ve ne öğrendiyse ikna edici şekilde biraz anlatabilmesi yeterli.

    bu soruya olumlu cevap veren kişi hakkari bilmem ne mühendisliğinden mezun olsa mühim değil, işe alırım. sorun şu ki iyi üniversitelerin mezunlarından bile olumlu cevap veren fazla kişi çıkmıyor. yazık... bu kritere göre işe aldıklarımdan beni yanıltan, boş adam çıkan kimse olmadı.

    umarım üniversite okuyanlar veya okuyacak olanla bu tavsiyelerimi göz önüne alır.
    2 ...
  4. 50.
  5. Özel sektörde iş imkan olan bölümler için gördüğüm:

    Üniversite okurken laylaylom gecmesi. gördüğüme gore universteli öğrencilerin çoğu hangi oyun var , hangi film, hangi amerikan dizisi ezbere biliyor. Kardeş elektrik mühendisi oldun ama autocadi tanımıyorsun. Senin burada çalışabilmen için önce birkaç ay AutoCAD kursu alman lazım. yabancı dil de zayıf. Senden daha iyileri de başvuruyor bu ilana. Haliyle neden sen ?

    Diğer bir sebep ise çok fazla mezun var. Şuan da her şirket teknik usta sorunu yaşıyor. Üniversite okumayıp iyi bir teknik usta olsan, ortalama mühendisten iyi maaş alırsın.
    3 ...
  6. 49.
  7. 48.
  8. Kişiden kişiye farklılık gösterebilecek sebeplerdir.

    Orta öğretimde öğrencilere doğru düzgün rehberlik dersi veriliyor mu? Rehberlik dersine giren hoca öğrencileri yönlendirecek bilgi birikimine sahip değilse ve bu dersi birkaç öğrenci ile sohbet ederek geçiriyorsa ortada bir problem vardır.

    Meseleye "üniversiteler meslek vermez, meslek için okuyacaksanız meslek yüksek okullarına gideceksiniz" gibi yaklaşanlar da olabilir ancak MYO mezunları ne kadar iş bulabiliyor o da ayrı mesele.

    Vatandaş formasyon alıp öğretmen olurum diye Coğrafya bölümü yazıyor, mezun olduktan ve formasyon aldıktan sonra üstüne bir de KPSS'den yüksek puan alma problemi ile karşılaşabiliyor.

    Bu arada "Coğrafya bölümünün yahut daha genel olarak Fen-Edebiyat fakültelerinin asıl maksadı öğretmen yetiştirmek midir veya öyle mi olmalıdır?" gibi bir mesele daha var ama üzerinde pek durulmuyor.

    Aslında liseyi bitiren her öğrencinin iş bulabilecek donanımla yetişmesine yönelik bir sistem kurulabilirdi ancak Türkiye'de meslek lisesi mezunlarının bile MYO'ya devam etmeleri beklenebiliyor.

    Yüksek lisans ve doktora yapanların dahi aldıkları tahsille alakalı iş bulamamaları söz konusu olabiliyor.

    işsizlik konusunda şahsî hataların, eğitim kurumlarının hatalarının, siyasetçilerin hatalarının ve daha başka kişilerin, kurumların ve kuruluşların hatalarının tesiri olabilir.

    Bir yerlerde tanıdığı olanın yüksek maaşlarla bazen saçma sapan işlerde çalıştırıldığı gibi iddialar da dolaşıyor.

    Bu problemler nasıl çözülebilir?

    Mevcut durumda çözülmesi zor görünüyor. Zira Türkiye'de eğitim sistemi yap boza dönmüş durumdadır. Aynı hükûmet değil aynı bakan döneminde getirilen sistem bir daha değiştirilebiliyor. Bazı şeylerin değiştirilmesinde önce cemaatçilerin (!) önünün açılmak istenmesi daha sonra ise FETÖcülerinin engellenmek istenmesi tesirli olmuştur.

    Mesela ÖYP adında üniversite mezunlarının sırf diploma ortalaması, ALES ve yabancı dil puanları ile atanabilecekleri bir sistem mevcuttu. (Sistem eski olmakla birlikte mülakatsız hâli Ak Parti döneminde şekillendirilmişti.) Bu sistemle üniversite mezunu olan kişinin ideolojik görüşüne yahut üniversitede tanıdığı olup olmadığına bakılmadan merkezî atama ile ataması gerçekleştiriliyordu. Sonra FETÖ olaylarından dolayı bu sistem de kaldırıldı.
    1 ...
  9. 47.
  10. halk ve insanlık düşmanı, şeytan gibi kibirli nurcuların işsiz üniversitelileri aşağılamaya çalışmasına vesile olan sebeplerdir.

    şu mütekebbir rezilin yazdıklarıyla ilgili yorumum şurada: (bkz: lightsaber/#39239549)

    eh, ne demişler? armut dibine düşer. bunun hayranı olduğu akıl hastası sahte peygamber yalancı sait kürdi de şeytan gibi kibirli bir tipti.
    2 ...
  11. 46.
  12. Çünkü başkanlık sistemine geçtik güçlü Türkiye için evet dedik.
    Dedik dedik yarra yedik.
    1 ...
  13. 45.
  14. kafanızı kullanın, sabıkanız ve kronik bir sağlık sorununuz yoksa fransız yabancılar lejyonu'na başvurun. eğer şansınız yaver giderse hem güzel para biriktirir hem fransız vatandaşlığı için hak kazanma şansını yakalayabilirsiniz. Görev süresince öğrenip tüm avrupa birliği ülkelerinde geçerli olacak mesleki yeterlilik belgelerini alma şansınız olması ise ayrı bir güzellik.

    korkmayın, deneyin!
    2 ...
  15. 44.
  16. 43.
  17. Mezun olduklari universitenin sikko olmasi.
    3 ...
  18. 42.
  19. Onca suriyeli Afgan varken bu ülke insanına zor sıra gelir.
    0 ...
  20. 41.
  21. ekonominin her sene yüzde 7-8 kadar büyümesidir. sürekli büyüyoruz diyorlar birileri de bunu duyup ekonomi çoh eyi diyor ama işsizlik %15 civarlarında. %20-25 kadarda gizli işsiz var. hakikatten büyüyor..
    3 ...
  22. 40.
  23. işsizliğin yüzde10un altına indirilmeme hassasiyeti aman devlet yüzde onun altına idirmeme hassasiyetidir birisi kanun vermiş üstten 10a yaklaşınca devlet harcamaları nereye gidiyor kimbilir gelir dağılımı sosyal devlet anlayışı hepsinin geleceğine binmektir kafasını kaldırana höst deme mesafesidir.
    1 ...
  24. 39.
  25. bir ilk olarak yakinda bilgisayar muhendisligi de istihdam problemi yasayabilir. o kadar cok mezun veriyor ki ulke neredeyse hindistanla yarisacak durumda.
    2 ...
  26. 38.
  27. Iş olmaması. Başka nedeni yok. Adam 2000 lira maaşlı , insan yaşamına uygun bir iş arıyor. Maaşı gününde yatsın , yemeği olsun kafi diyor ama bulamıyor. Tezgahtar oluyor. Mutsuz bir tezgahtar oluyor. Mutsuz bir güvenlik görevlisi oluyor. Ne yapsın ki ? Para kazanmak zorundayken kpss ' yi kazanması da pek kolay olmuyor.

    Ben 3 , 4 yil iş aradım. Call center , sekreter ya da tezgahtar olmak istemedim ve sonunda çocuk yapmaya karar verdim.
    Isterdim ki düzgün bir işim olsun çocuğu sonra yapayım. Hepsi hikayeymiş.
    5 ...
  28. 37.
  29. çünkü devlet her ile bir üniversite açınca ülkenin aydınlanacağını düşünüyor. çünkü devlet yeni memur atamak yerine emekli ettiği memurlarını ucuza çalıştırmayı tercih ediyor. çünkü devlet fen edebiyat fakültesi mezunlarına öğretmenlik formasyonu verip yılda 400 öğretmen yerine 4000 öğretmen mezun etmeye bayılıyor. çünkü kpss'de insanlar liyakate göre değil tanıdığı milletvekilinin nüfuz derecesine göre atanıyor. anasıyla babasının kedi köpek beslemek yerine üremesi sonucu dünyaya gelen ve hiçbir işe yaramayan odunlar bu konuda çöm çöm çöm konuşmasalar keşke.
    3 ...
  30. 36.
  31. Ülke üni-açıköğretim mezunu koca bir çöplük haline geldi herkez üniversite mezunu yarın seni dener firma bir sonra ki gün başkasını yeni işe gireceklere tavsiye az çok demeden en az 1 yıl kendinizi siktirin gerekirse masa silip çay verin işi öğrenip kendinizi geliştirince o zaman istersiniz iyi maaş yıllık tatil fazla mesai vermezlerse ayrılırsınız illa ki bir firma sizi kapar yeni mezun arkadaşlar ilk maaşım 5 bin tl net olsun diyorsanız boğaziçi odtü çıkışlı olmalısınız ki onda bile son sınıfta stajer olarak it gibi sağda solda çalıştırırlar okulunuz bitince size kadro açarlar.
    1 ...
  32. 35.
  33. +işe al
    -Olmaz
    +Neden?
    -Tecrüben yok
    +E işe al?
    -Olmaz
    +Neden?
    -Çünkü tecrüben yok.
    4 ...
  34. 34.
  35. üniversite mezunu kavramının içi boşaltıldı çünkü.
    her yere bir sürü kaliteden yoksun üniversite açıldı, e illa ki burda okuyan öğrenciler de olacaktır ama sen kaliteli bi eğitim vermediğin üniversiteden mezun çocuklardan yarın öbür gün nasıl kalifiye eleman olmalarını beklersin ki?

    O yüzden ben çok yanlış buluyorum. tabi ki yeni üniversiteler açılmalı ya da şehirlerin gelişimleri için bunlar bence de gerekli ama bundan daha önemli olan bi şey varsa o da doğru yönde büyümek.
    1 ...
  36. 33.
  37. iş beğenmemeleri.

    başka açıklaması yok.

    adam gitmiş fen-edebiyatta okumuş, iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okumuş, su ve su ürünleri okumuş, öğretmenlik okumuş şu okumuş bu okumuş.

    ulan bitirdiğin bölümden, bitirdiği bölümle ilgili işe girebilen en fazla %10, memur olabilen belki daha az.

    yabancı dil yok, bölümünle ilgili 1 tane işe yarar sertifikan yok, kulüplere, topluluklara, sosyal işlere girmemişsin, tek çevren okey attığın arkadaşların.

    hala gelmiş 5 bin lira maaşla müdür olarak işe başlayayım istiyorsun.

    dünya o kadar güzel değil aq.
    1 ...
  38. 32.
  39. söylenebilecek her şey söylenmiş sanki ama başlık hatalı, kimse fark etmemiş olsa gerek. doğrusu üniversite mezunlarının işsizlik nedenleri olmalıydı. çünkü işsiz kalmak için önce bir işte çalışıp sonra işi bırakması, işten atılması vs. nedenler gerekmektedir ya da uzun süre hiç iş bulamamaları gerekir işsiz kalmak için. halbuki iş niteliksiz dahi olsa bulunabiliyor ve kısa süreli de olsa çalışma durumu mevcut. dolayısıyla uzun süreli işsizlikten bahsetmek mümkün değildir.
    0 ...
  40. 31.
  41. Kendilerine, Onları diğer mezunlardan farklı kılacak bir şeyler katmamaları.
    Yüksek lisans, doktora, yabancı dil, bilgisayar vb. şeyler
    4 ...
  42. 30.
  43. herkes bi bölüme yüklenirse olacağı bu.
    şimdi herkeste devlet işi anlayışı olduğu için haklı olarak işssizlik oranında pek bir pozitif düşüş gözlemlenmiyor.
    0 ...
  44. 29.
  45. Bunun başlıca nedenlerinden biri ülkemizde aynı bölümden mezun pek çok insanın olması ve iş alanının bunun yanında yetersiz kalmasıdır. insanların üniversite mezunu olmalarının yanında kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Sadece mezun olmakla yetinenlerin işsiz kalması olasıdır elbette. Bazen şanssızlıklar peş peşe gelebilir fakat girişken olmak bizim elimizde. Gerçekten çalışmak isteyipte işsiz kalmak istemiyorsa bir insan sadece mezun olduğu alanda değil " geçici " olarak farklı alanlarda da çalışabilir. Kaç tane üniversite öğrencisi aynı şeyi yapmıyor mu? Okul bitene kadar pek çok işte çalışıp bir şekilde geçiniyorlar. Fırsat bizim ayağımıza gelmez. Biz ona gitmeliyiz.
    4 ...
  46. 28.
  47. Çok fazla genç nüfusun olması. Çok fazla üniversite mezununun olması. Bir diğer deyişle arz talep dengesidir. Ülkenin üniversite mezunundan ara elemana ihtiyaç duyduğu gerçeğini de gözardı etmemek lazımdır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük