üniversite için bölüm seçeceklere tavsiyeler

    14.
  1. hiç sevmem tavsiyedir, öğüttür vs. vermeyi.. bunlar birkaç uyarı sadece.

    orta okulu henüz bitirdiğimde (tabii o vakit en asi yılların başladığı zamanlara denk geliyor) evimizden 3 blok* ötesindeki lise hakkında atıp tutuyor, "ehehehe ulan o lise gibi berbat bi eğitim kurumu yok, hayatta gitmem!" diyordum... diyordum, diyordum... biliyor musunuz oradan mezunum.

    lisede yabancı dili seçtik, eyvallah. öss yaklaştı falan, tabii kafada belli birkaç bölüm var. ama aralarında almanca kat'iyen yok! "hayatta almanca okumam, sevmiyorum!" diyordum.. diyordum, diyordum. biliyor musunuz şu anda hangi bölümde okuyorum?

    onun için diyeceğim o ki; halihazırda böyle bir sistem varken hayatta "ben hayatta..." cümleleri kurmayın. yalatıyor bu sistem tükürdüğünü.

    ayrıca "kesinlikle çıkmaz burası ama yine de yazalım." mantığıyla hiç bir bölümü yazmayın çünkü çıkıyor. tecrübemle sabitledim bunu da.. bana iki yıl kaybettirdi lanet olası son tercih.
    22 ...
  2. 13.
  3. makina mühendisliği düşünenler klişe olacak ama yazmadan önce cidden ben buna katlanabilirmiyim acaba diye düşünsün. bakın size abi tavsiyesi; insan ilişkileri sizin için ilk sırada yer alıyorsa* okurken çok daralır, histeri krizleri geçirebilirsiniz. bölümde kız olmaması, derslerin soyut, havada, sıkıcı ve çok zor olmasına gerçekten mühendis olmak istiyorsanız katlanabilirsiniz.
    şahsen ben össye bir daha girme zahmetine katlanmamak için bölümü bırakmadım. büyük ihtimalle de mezun olduktan sonra alakasız bir işte çalışıcam çünkü üç yıl sonra arasında bulunduğum insanlarla hiçbir alakam olmadığını anladım.

    eveeet benim trajik öykümden kıssadan hisse yapamayacak kadar iqsu düşükler için çıkarılacak sonuçlar;

    1)bölüm seçmeden önce o bölümün derslerine, ders içeriklerine kesinlikle bir göz atın. alakasızsanız vazcayın.

    2)sevilmeyen, sadece üniversiteli olmak için girilen bölümde okumak salaklıktır, yapmayın.

    3)bölüm seçerken bölümün sayı itibariyle kız erkek homojen bir dağılımı olmasına dikkat edin; en önemlisi buydu.*
    (bkz: istanbul üniversitesi makina mühendisliği)
    8 ...
  4. 8.
  5. "sevdiğin mesleği yapmak" gibi bir lüksün olmadığını unutmamanın başta geleceği tavsiyelerdir.
    bu ülkenin acı gerçeği: para kazandıran meslek iyi meslektir. malesef durum budur. sıkıp çalışmak gerekir. en azından hayatınızdan gidecek olan 1 ya da 2 senedir. yaşayacağınız hayatın yanında lafı bile edilmeyecek olan bir zaman dilimi.. o yüzden, "hayatımın baharındayım, gencim güzelim ne bu öss ya gençliğimizi çalıyolar" triplerine girmek için harcadığınız zaman ve motivasyonu, öss'ye odaklanmak ve çalışmak için kullanmak en doğrusudur. evet, sistemin kötülüğü hakkında her genç hemfikir, hepimiz şikayetçiyiz ama elden de bir şey gelmiyor malesef. bunlar da hayatın gerçekleri. hepimiz aynı yollardan, aynı sınavlardan geçtik, geçeceğiz. o yüzden bu yolda yalnız olmadığınızı unutmayın.
    ilk değlsiniz, son da olmayacaksınız.
    ve de başaracağınıza inanın..
    5 ...
  6. 17.
  7. öss'nin ardından öncelikle motoru soğutun, sonra düşünürsünüz.

    kontrolsüz güç, güç değildir. hız ölüm getirir.

    velhasıl kelam, bi' sakinleşin, gidin balkonda karpuz yiyin, yaz mevsiminin içinde bulunduğunuzun farkına varın, üzerinizden büyük bir yük kalksın. kamyon geçsin. sonra sakin kafayla karar verin.

    yaa yaa.
    4 ...
  8. 26.
  9. milletin ne dedigini hic ama hic takmayin. baska bir deyisle siklemeyin. kafanizin dikine gidin.

    doktorluk iyi mi diyorlar? size doktorlugun ne kadar kotu oldugunu saatlerce anlatabilecek birisini bulabilirim.

    isletme kotu mu diyorlar? sizi, isletmenin harika bir bolum olduguna inandiracak yuzlerce insan var disarida.

    acin interneti, okullarin, bolumleri sayfalarina bakin. dersleri inceleyin.

    pisman olacaksaniz bile kendi kararlariniz icin pisman olun. baskalarininkiler icin degil.
    3 ...
  10. 1.
  11. sözlüğün okur ve yazar kitlesinin genç olmasından yola çıkılarak yapılacak tavsiyeler bütünüdür.
    sözlük kitlesinin bir bölümünün üniversiteye girerken hangi bölümü seçsem kararsızlığına yönelik bu yollardan daha önce geçmiş, görmüş geçirmiş yazarlarımızın tavsiyeleri önemli olabilir...
    3 ...
  12. 12.
  13. sevmiyeceğin bir bölüm seçme. sonra başını dağlara taşlara vurursun. seveceğin işi yapmayı lüks sayan bir ükede okul bile bırakabilirsin o derece durum zorlaşabilir. okul mu bölüm mü diye sorarsanız önce bölüm sonra okul derim. bu sene tekrar üniversiteye girecek biri olarak deneyimlerimi sizinle paylaşmak benim için onur verici.*
    2 ...
  14. 15.
  15. tabi istediğin bölüm varsa, şiddetle kendi şehrinde kalmanı tavsiye ederim. hem ailene fazla yük olmazsın (maddiyat maalesef önemli), hem de derslere daha iyi yoğunlaşabilirsin. (başka açıdan bir tavsiye oldu) ayrıca seç seç makina seç... (devamını istediğin gibi doldurabilirsin)
    2 ...
  16. 38.
  17. bir de daha öncekinde yazmadım. dersanelerinde fazla gazına gelmeyin. onlar dış cephelerinde çok miktarda mühendislik, bilgisayar programcılığı, hukuk vs görmek isteyecektir ve ona göre tercih yaptırtacaktır.
    2 ...
  18. 47.
  19. ölü tercih yapın nolur nolmaz.
    o değilde bu erkeklerin izmir düşkünlüğü nedir arkadaş, izmir dışı yazamıyoruz vallahi. *
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük