Çok merak ettiğim bir husus var; bu havalimanı yapılmaya karar verildiğinde teknik bilgisi olan kişiler 'kral çıplak' diyemedi mi? Ya da dediler de dinleyen mi olmadı? Cidden inanılır gibi değil.
beylikdüzünde otururken havalimanına uzak oturuyorum zannederdim yine de işe gidip gelmek çok koymazdı. kartal'a taşındım atatürk havalimanı gözümde büyüdü yine de sesim çıkmadı ama şu an kartal'dan git-gel uçuşuna gitmek için resmen bütün günümü yollarda harcıyorum. gerçekten inanılmaz bir yol güzargahı.. havaist pendik den 30 tl alıyor.. işe gitmek çileye döndü kışın nasıl yapacağız bilemiyorum.. yılda birkaç kez uçan birisi belki bu durumdan bu kadar etkilenmeyebilir ama gün aşırı alana gitmesi gereken birisi napsın!! her şey mükemmel düşünülmüş rantlimanı!!
yok servis 10 dakika gecikmiş,yok yatakhanelerde tahta kurusu varmış. e bunlar halledilebilir problemler. ben hiç bir patronun "ne ilaçlaması bırakın tahta kurusu içinde uyusunlar ayrıca servisler geç gitsin" diyeceğine inanmıyorum.
sırf havalimanını baltalamak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Adının Abdülhamid Han olacağı söyleniyor, Atatürk Havalimanı yerine yapılıyor.
Avrupa’daki -Dünyadaki de olabilir- en büyük havalimanı olacağı söyleniyor, havalimanın içinde otel yer alacak. işletmesi 15 yıllığına ingiliz bir iş insanına kiralandı diye biliyoruz.
Gayet de gerekli havalimanidir. Ahl hem cok eski hem bugun ulastigi yolcu ve kargo kapasitesini tasimakta artik zorlanan bir hava limani. Hal boyle olunca da diger hatiri sayilir dunya metropollerinin havalimanilariyla karsilastirildigida köy hava limani gibi kaliyordu artik. Ozellikle yurt disindan gelen transfer yolculari ve yurt disina ucan yolcular icin arapsacini andiran bir yer olmaya baslamisti.
Bu durumda ulkenin ana kapisi vazifesini de ustlenmis olan bu havalimani ciddi bir prestij kaybi da oluyordu ayni zamanda.
Yanliz ahl yi tamamen kapatmak da dogru degil. Ufak birkac tadilatla, harika olcekte sadece ic hatlara hizmet eden bir hava limani olarak kullanilmaya devam edilebilir. Yeni havalimani da da hem iç hat hem de uluslararasi ucuslara hizmet eder.
Yolcu bulma konusunda sorun olacagini sanmiyorum zira istanbul gercekten onemli bir aktarma merkezi. Thy istanbulu ana liman olarak kullanarak dunyanin bir cok noktasindan bir cok noktasina yolcu tasiyor ve bence pazarlama konusunda baya basarilar. Daha bir de onlarca yabanci hava yolu var. O yuzden yolcu problem olmaz.
Yanliz umarim yeni havalimaninda su utanc verici el arabalarini parayla verme uygulamasindan vazgecerler. Bu havalimanlarinda standart hizmettir. Yolcuya ucretsiz olarak sunulur. Supermarket arabasi degil ki bu adam geri getirip parasini alsin. Belki kucuk bir meblağ, ama turkiye gibi bir ulke icin utanc verici bence.
Millet -yabancılarda dahil olmak üzere bisürü insan bu havaalanının ölü yatırım olduğu, aynı formula 1 istanbul pisti gibi milletin götüne gireceğini söylüyolar.
Havaalanının yapıldığı bölge yılın 90 -100 günü şiddetli rüzgar ve sis alan bir bölgeymiş.
Bu havaalanı da diğer birçok akape yatırımı gibi ölü yatırımmış.
Bu konuyu buradan sözlük yazarının bilgisine bir kez daha sunalım.
Sabiha Gökçen ve Atatürk havaalanlarını karadeniz diil de Marmara kıyılarına yapmalarının sebebi de buymuş ...istanbul Karadeniz kıyısı yılın 3'te birinde uçak iniş ve kalkışlarına uygun diilmiş ve yılın 3'te birinde inilemeyen bir havaalanına hiçbir havayolu şirketi uçmak istemezmiş.
Bi tanıdığımın ailesinin köyü yeni havalanına çok yakın mesafede.
Dedelerinden kalma, 3-5 sene öncesine kadar beş kuruş etmez bir miktar arsaları varmış.
Yeni havaalanından sonra sadece sahip oldukları tarlanın 1/5'i kadar kısmını 950.000 TL ye sattılar.
istanbula yeni havalimanı gerekliydi doğru. peki eskisini kapamak neden? tadil edip koca istanbul da 3 havalimanı hizmet verebilecekken neden sayıyı ikide tutmak?
hani o bizi kıskanan ingilizlerin, almanların istnabul ayarındaki şehirlerinde bakın kaç havalimanı var.
kimse kimseyi kandırmasın amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. hayatında uçağa bırak binmeyi, uçak görmemiş adamların tayin ettiiği mukadderiyattaki ülkeye bu bile çok.
Hükümete tapma veya hükümete bok atma seanslarınız bitti ise, bir kaç not belirtmek istiyorum.
+ Birinci olarak, istanbul'a kesinlikle yeni bir havalimanı gerekliydi.
+ ikinci olarak, istanbul'a kesinlikle yeni bir havalimanı gerekliydi.
+ Mevcut Atatürk Havalimanı'nın yenilenmesi de bir seçenek ama, verimli değil. Bir Havalimanı, sadece yolucuların uçağa inip bindiği yer değildir. Havalimanı demek, teknik bina demek, hangar demek, kargo deposu demek, ofis demek, operasyon demek, restoran demek, bir ülkenin yüzü demek. Bütün bunları maalsef verimli bir şekilde mevcut havalimanını yenileyerek yapamazsınız.
+Yeni yapılan havalimanının boyutu: Çoook büyük. Bu kadar alanı kapsamaya gerek var mıydı? Bence yok. Gerçekten yoktu. internette karşılaştırmalı birçok analiz var, 5 dakikanınızı harcayın bakın. BU kadar alanı kaplamaya gerek yoktu. "En büyük bizde" mottosunu sürdürmek için yapıldıysa bile gene gerek yok.
+ Yeni Havalimanının yeri: Yanlış. Nokta.
Hem kanal istanbul diye bir proje yürütceksin, hem istanbul'u o yönde genişletmeye devam edeceksin hemde oraya afedersin eşşek kadar havalimanı'nı yapcaksın. Hem de, meteoroloji uzmanlarına göre de, istanbuL'un en boktan rüzgarları olan yere yapcaksın. uzatmanın anlamı yok, yer yanlış
Peki yıkıcı değil, yapıcı olamak adına neresi olabilir, onu da söyleyelim. Bana kalırsa, en güzel yer, mevcut AHL!yi yerinde bırakarak, Silivri trafları'na gitmekti.
+ stratejik önemi: Önemli
Şimdi tabi böyle yerlerde, hükümetin yaptığı her şeye "çoook güzel" diyen şakşakçılar oluyor. Sanmayın ki, ben onlardanım ama ülkede kafasını kullanıp rasyonel düşünen, sadece "elma, elma ise elmadır" mantığında az adam kaldı.
Stretejik öneme gelince. Bu konunun birkaç bakış açısı var. Burda goygoy yapan birçok arkadaşın haberi yok ancak, DH L (alman), UPS (amerikan), FEDEX(amerikan) gibi birçok kargo firması çuvalla yatırım yaptı bu havalimanına. Çuvalla para verip, bu havalimanını, ortadoğu bölgesine sub-hub olarak kullanmak için gün sayıyorlar.
(Sub-HUb: Dünyadaki kargo ve lojistik şirketleri, belli başlı çok büyük aktarma merkezleri kullanırlar. bu depolar devasadır. Mesela, bir tanesi almaya- Leipzig'dedir. işte bu kocamani devaasa aktarma merkezlerinde sadece 3 yada 4 tane vardır dünyada. bu katarma merkezlerinin altında ise, sub-hub dediğimiz bir küçüğü vardır. işte kargo şirketleri, bunlardan kurmak için yarışıyor.)
ikinci olarak, yepyeni bir nefestir sektör için. "Bırak bu yeni nefes ayaklarını" söyleyen ergenlere şimdiden söyleyeyim, gidin kumda oynayın ve bilmediğiniz işlere burununuzu sokmayın.
BU arada, Merkel'in, Trump'ın, Macron'un bişiyi falan kıskandığı yok. Bu bahsettiğiniz adamlar, havalimanı değil, Mars'a koloni kurmaya çalışan ülkelerin başkanları.
+ Havalimanı'nın adı:
Havalimanı koduna bakarsak, adı Fatih Sultan Mehmet olacak. FSM'i küçümsediğimde değil, sevmediğimden değil, saygı duyamdığımdan değil, ama buraya tek kişinin adı yakışır: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
atatürk havalimanı neyinize yetmedi dedirten havalimanı. evet, o bölge karadeniz kıyısı olması nedeniyle çok sis alan bir bölgedir. atatürk havalimanını biraz daha büyütüp 4 piste çıkarsanız gene de kaldırırdı.
istanbulun trakyaya doğru büyüyeceğini hesap edersek. uzun vadede yararlı bir proje. ama kısa vadede yani bizleri ilgilendiren yıl süresince büyük sıkıntılar yaşatacak. belki çocuklarımızın yararına olabilir. ancak böyle bir durumda atatürkü kapatmazsın bi geçiş süreci olur 3. havalimanı bi alternatif olur o zaman işe yarar.
milletin işini gücünü bırakıp fesatlık beslediği dünyanın en büyük hava limanıdır. ''rözgör çök fönö ösöyör, yöröş pöstö ölör yököndö.'' , '' yik inisinin imindi. bize bili çik izik. lililil'' , '' yene kem benecek şeytenen zikiştiyi yerde''.