özgür irade varsayımı

    2.
  1. bence insan kısmen iradesinin hakimidir. bu kısmiliğin en önemli sebeplerinden biriyse şuurlarımızın bulanık olması.
    1 ...
  2. 1.
  3. Zaten istesen bile özgür iraden olamaz. Müslümansan eğer kadere inanmak zorundasın. Yoksa dinden çıkar, mürted olursun.
    2 ...
  4. 3.
  5. Kadere iman, özgür iradeyi iptal etmez. Zira irade cüz-i dir. Kader ise külli. Parça bütünün içinde özgür hareket ediyor olsa da belirlenen sınırdan dışarı çıkamaz. O küçücük parçanla sana biçilen imkan dairesinde hem yapıp edip hemde suçu kaderin üzerine atarsan esas iman dairesinden çıkarsın, kaderiyye fırkasının yaptığı gibi, islam akaidine göre. Çünkü fiiliyatının bizzat sorumluluğunu kabul etmedin. üstelik bir de iftira attın kadere.

    Tamam özgür iradeyi Yok sayalım. O zaman ileriye sürülen bu teori de bir kaderdir. Nolcak şimdi? Tıpkı "bu yaptığın iş kaderdir demen de kaderdir" yani "herşey kaderin içindedir" sözünde olduğu gibi. Ayrıca Varla yok arasında fark yoksa o halde tartışmanın ne anlamı var? Konuşmanın yazmanın eylemin ne anlamı var? Mânâsız. Beyhude. Boş.

    Eğer iraden yoksa seni kim yönetiyor? -X- bir mekanizma, sistem, oluşum, aile, toplum, devlet, yada her neyse. Madem iraden yok niye sisteme kafa tutuyorsun? Neden Hakkını arıyorsun? Niçin eylem yapıyorsun? Arama o zaman. Konuşma yazma çizme gayret etme çalışma, madem öyle tüm bunlar gereksiz. Öyle ya. Bak burada kader de yok devrede. Çatır çatır yapıyorsun işte yapacağını. Niye bir şeylere sahip olmak için çalışıyorsun? Çalışmasana. Çık hadi sebeplerden dışarı. Çıkamıyorsan bal gibi, herkes gibi sen de acizsin o zaman. Neymiş efendim herkes Özgür irade yok deyince dünya değişecekmiş. Halt etmişsin. Daha kafanı kurtaramamışsın, evrim gibi saçma sapan felsefelerle mi dünyaya nizam vereceksin? Hem sonra Dünyaya tahakküm eden insanoğlu daha kendi ölümüne çare bulamamışsa dünyayı yönetse ne olacak ki? Çaresizce Ölüp gidecek en sonunda. Sonunda kim kazanacak?? Hani nerede firavunlar nemrutlar?? Hepsi de geberip gitti. Tıpkı onlar gibi kaderi imanı iradeyi ahireti dini yok sayanlar da aynı akıbete uğrayacaklar. Bu mukadderatın ta kendisi işte yetmez mi??
    2 ...
  6. 4.
  7. Araf/179. Ayetinin (bazı insanları cehennem için yarattık) anlamını özgür iradeyi iptal delili olarak sunmak, meseleyi sulandırmaktır. Yani diyorlar ki: allah bizim dinsizliğimize niye müsade ediyor? Ey bu fikrin sahibi, Onu sen önce kendine soracaksın. Ben niye dinsizliği seçtim diye. Bak ne diyor orada, bazı insanları. Ha demekki neymiş, bazıları inkar yoluna gidecek. Niye hepsi demiyor? Seçim var çünkü. Hem sonra ayetin başında bildirilen hüküm sonunda gelen seçimin şartına bağlı. Yani sebep değil sonuç o. Yani cenabı allah sanki diyor ki: biz ezelde biliyorduk böyle yapacaklarını, yine de müdahâle etmedik, yarattık, sonunu bile bile, ama eyvah..! kendilerine yazık edecekler. Bunun neresi cebriyet? Neresi kader?? Bak ne güzel ikaz etmiş işte. Sen o bazılarından olma. Kafana silah mı dayadılar dinsiz ol diye??

    Eee etmeyin. Kendinize yazık etmeyin. Elinizde fırsat varken Allaha iman edin, islam olun kendinize yazık etmeyin. Yapmayın. Etmeyin. Yol yakınken geri dönün. Sonra çok pişman olursunuz. Ama iş işten geçer.
    1 ...
  8. 5.
  9. Ademden bu yana insan oğlu özgür iradesi ile hareket etmiştir. Örnek yasak elmanın yenmesi gibi. Sonuçta bu eylem özgür iradenin belirtisidir. Onun dışında inanmanın temeli özgür iradedir. Kimse kimseye dayatma yolu ile birşeye inandıramaz yada baz geçirmez. Sen özgür iradenin ile karar verir ve uygularsin yada uygulamazsin. Bu durumda bile özgür iraden devrededir. Yediğimiz boklar sonra irade tartışması yapıp kadere bok atmamak gereklidir. Daima tercihlerinizi kendimiz yapmisizdir. istemediğimiz gibi olunca otur kaderi suçla onu suçla bunu suçla.
    1 ...
  10. 6.
  11. Ortalığı bulandırmayacak kadar kısa bir kader tanımı yapacağım. Elbette dine göre.

    insanlarda özgür irade vardır. iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı her bünye bilir, eğer zekasında noksanlık yoksa. Haliyle kişi bu seçimleri kendisi yapar. Allahın buradaki tezahürü, kişinin yapacaklarını ve henüz yapmadıklarını dahi biliyor olmasıdır. Bu allahın ilmidir.

    Benim anladığım kader kavramı tam olarak bu. Elbette allah biliyor ama allah mı yaptırıyor, sosyal ve kültürel çevren, aldığın ya da alamadığın eğitim, aile yaşantın mı seni sen yapıyor bu elbette çok zor bir soru.

    Ama her şeyi yaradan allah elbette yarattığı gün dahi eğer bir katil olacak ve yüzlerce kişinin canını alacaksan bunu dahi biliyor. Aksini iddia etmek ise bir müslümanı dinden çıkarıyor olabilir.

    O yüzden bu bir itikad meselesidir, ne inanana saldırmalı, ne de inanmayana saldırmalı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük