çok bilmişlerin hakkında ahkam kestiği üniversiteler.
kendisi 400 binle bayburt üniversitesine girmiş hala devlet devlet deyip bir de utanmadan özel üniversitede okuyan öğrencilere hakaret edebilme hakkı görüyor kendinde.
burada "ama aptal yha zengin piçleri" deyip ağlayacağınıza az kasın burslu girmeye bakın. eğitim ve sosyal çevre yönünden bir çok devlet üniversitesinden çok çok daha avantajlıdır.
not:lisansı devlette okumuş, yüksek lisansı özelde yapan biri.
Özel üniversitede okuyan herkese aptal ve zengin gözüyle bakmayın lan. Ben de özel üniversitede okudum ve gayet sizin gibi birisiydim. Okuldaki birçok arkadaşım da hem çalışıp hem okuyan kişilerdi.
Azıcık mantıklı düşünmek gerekirse siz şimdi devlet üniversitesi için istanbul dışına çıkıp okuyorsunuz ve ailenizden her ay ortalama 700-1000 TL arası para istiyorsunuz. Doğal olarak çalışıp kendi masraflarınızı karşılayamıyorsunuz. Ancak "devlette mezun olduk, bu özelde okuyanlar tam bi salak" diye diye dolanıyorsunuz.
Özelde okuyan birisi olarak aylık 3 binliraya yakın maaş alıyordum ve işimi bırakıp şehir dışına çıkıp devlette okuyup hem işsiz kalıp hemde evden para isteyemezdim. Şu yaşıma kadar istemedim şu yaşımdan sonra da istemem zaten. Her neyse, okulun yıllık ücreti 12 binlira diyelim, ben zaten bunu 10 ayda yaklaşık 1400 TL rahat rahat ödeyebiliyorum. Şehir dışına çıkmayıp ailemle kaldığımdan ekstra kira ve diğer giderlerimde olmuyor, hatta 1600 lirada bana kalıyordu. Hemde istanbul gibi büyük bir şehirde, çok rahat, istediğim her türlü aktiviteye katılarak okumuş oldum.
Şu an benim canımı en cok sıkan durumlardan biri özel üniversitelerdir. Parası olan okusun en iyi yerlerde olsun itibarı artsın ama ondan daha zeki adamlar ülkenin en kötü ve zor işlerinde çalışsın. Ben özel universitede okuyanlara tavir koymuyorum bunu bu duruma getirenlere sinirleniyorum nice insanlar hayalini kurduğu meslegi icra edemezken hic haketmeyen insanların orda bulunmasini anlayamıyorum. Ben daha uzun uzun yazabilirim ama benim fikirlerimle birşey degismeyecegi icin gerek yok.
paralı olup olmamasına değil, içindeki öğrencilerin derslere verdiği öneme ve eğitimcilere saygısına bakılması gereken üniversite çeşidi.
açıkça söylemek gerekirse, doğrudur, sadece ortam yapmak ve kız tavlamak amacıyla okula gelen zengin çocukları vardır ancak bu konuda genelleme yapılmamalıdır. öyle ki nice burslu vardır böyle okullarda, zengin çocuklarının çoğunun derslerdeki çabasına erişememektedir, sadece bursuyla övünüp gezip tozan ve derse girmeyen burslu da mevcuttur.
nereden mi biliyorum? ben de öyle bir okulda okudum. dış görünüş ve genel inanışlarla değil, gözle görüp bu tip yerlerde bulunarak yorum yapmak daha doğru olacaktır.
hem devlet hem özel üniversite deneyimi olan biri olarak söylüyorum, koşulları, imkanları falan devletten üstün üniversitelerdir.
tabi son 5-10 yılda çoğalan tabela üniversitelerini siktir edin. " barajı geçtin mi delikanlı? aslansın . gel hemen kaydını yapalım." gibi reklam yapan muhittin üniversitelerini siktir edin evet. geleceğe kapanan kapınız .
onun dışında iyi bir özel ünivesite akademik kadro bakımından bir devlet üniversitesinden çok çok daha üstündür.
ingilizce eğitimi falan özel sektörün kapısını aralar.
tabi sikindirik bir özel üni'de sikindirik bir bölüm için uçuk paralar ödemeyin.
ama en kötü yüzde 50 burs ile adam akıllı bir okulda adam akıllı bir bölüme girebiliyorsanız çekinmeyin.
"özel okuyup utanmadan okuyorum diyen kişi" gibi lakırdılara bakmayın. ben üni giriş sınavında ( yaptığı ezberler sayesinde ) ne dereceler yapıp üniversiteye gelince kem küm eden, iki lafı bir araya getiremeyen, ezbere gelince at gibi, üretmeye gelince tırtlayan öğrenciler gördüm.
başlığın altındaki özel üniversite karşıt yazılarını okuduğumda "ağzına sıçayım böyle genellemenin" demekten kendimi alıkoyamadım. ya allah aşkına şu özelde burslusu var burssuzu var. hala idrak edemediniz mi acaba? cebinde 5 kuruşu olmayan var olan var. ayrıca bok atanlara sorarım siz gelip okudunuz mu da böyle götünüzden bir şey sallıyorsunuz? ya kusura bakmayın da bir siktirin gidin. *
adaletsizliktir, senin paran yoktur 400 puan alırsın istediğin bölümü okuyamazsın; başkasının parası vardır 300 puan alır baba parasıyla o bölümü okur. sonra da kendini bir şey sanar.
türkiye'de özel üniversite vakıf üniversiteleridir. halk arasında özel üniversite diye bilinir esasında özel üniversite diye bir kavram yoktur. vakıflar kar amacı gütmedikleri için özel sayılmazlar. pek çok açıdan devlet üniversitelerinden iyi durumdadırlar, tabii ki özel üniversite seçeceklerin, üniversitenin bağlı olduğu vakıfa çok dikkat etmeleri gerekir. ticarethaneye mi yoksa ciddi bir vakıf üniversitesine mi gideceklerini kararlaştırmalıdırlar. dünya sıralamasına ise dikkat etmemeleri gerekir; zira o sıralama üniversitenin yayınladığı makale oranına göre değil yayınladığı makale sayısına ve öğrenci sayısına göre düzenlenmektedir. bazı butik vakıf üniversitesi diyebileceğimiz üniversiteler, az sayıda öğrencisi dolayısıyla az sayıda öğretim üyesiyle, tabii ki 50bin öğrencili bir üniversitenin yayınladığı makaleye erişemezler.
türkiye'de;
bilkent üniversitesi
feyziye mektepleri vakfı ışık üniversitesi **
yeditepe üniversitesi
bahçeşehir üniversitesi
iyi vakıf üniversiteleri arasında gösterilebilir. tabii hangi bölümü istediğiniz de önemlidir. hukuk fakültesi konusunda bilkent ve bahçeşehir iyi durumda gösterilebilirken, elektronik ve makine mühendisliği alanlarında feyziye mektepleri ışık üniversitesi önemli bir noktadadır. (bkz: Yorgo Istefanopulos) (bkz: metin arık)
tıp fakültesi konusunda ise yeditepe'nin sağlamlığı tartışılmazdır.
türkiye'nin en iyi hocaları tarafından ders aldıkları için çok rahat iş bulacaktır buralardan mezun olanlar. sizler dandik devlet okullarında, beş para etmeyen hocalardan, iğrenç eğitim alırken bu adamlar en iyi eğitimi alabilmek için para bayılıyorlar. hukuk derslerine eski cumhuriyet savcıları, kimya derslerine türkiyenin en iyi kimyacıları giriyor. emin olun sizin öss'den aldığınız puan kimsenin sikinde değil.