Errico Malatesta sayesinde anılan anarşizm.
ki örgütlü anarşizm diye bir şey yoktur çocuklar, unutmayın. varsa da yanılsamadır.
anarşizm sol değildir çocuklar, bunu da unutmayın.
anarşizm otonomdur.
anaşizm öyle sanıldığı gibi değildir. komünistlerin pek aklı basmaz anarşizm sol mu değil mi diye çünkü komünistlerin sol algısı eşitlik üzerine.
bir ara komünist bir arkadaşım vardı anarşizm olursa köprüleri kim yapacak diye soru sormuştu.
ki kaliteli komünisti kendisi ama anarşizm ne bilmediği çok belliydi.
anarşizm örgütlenmeye karşı bir oluşum değildir, öyle harala gürele yaşamak kaldırım taşı söküp polise fırlatmak hatta her terör olayını anarşizm gibi anmak bu cehaletin ürünüdür.
anarşizm insanlar tek tabanca takılsın, her şeye karşı olsun gibi bir şey demiyor. komünistler gibi tek parti diktatörülüğüne de karşıdır ve eşitlikçi olmak ya da olmamak sorun değildir.
anarşizm sömürülmeye, insanın insanı kullanmasına, insanın sürüngen gibi yönetilmesine karşıdır.
yoksa belli kişiler bir araya gelmiş dernek kurmuş anarşizm bu birlikteliğe ya da örgütlenmeye karşı değildir.
anarşizm de kural yoktur, her önüne gelen herkese atlar olayı da palavradır. anarşizme insanı sömürmeye yönelik ve uzlaşmadan uzak kurallar yoktur. yoksa belli bir grup bir araya gelip kurallar ortaya koyabilir ancak sömürme şeklinde olması sorundur.
mesela devlete karşı olmasının altında devletin sömürgeci ve baskıcı yönü vardır. yoksa insanların bir arada yaşamasına karşı falan değildir.
komünistlerden ayrıldığı nokta ise tek tip insan yaratma ve özgürlüğü hiçe sayma yönünden, kaptalistlerle ayrıldığı nokta özgürlük adı altında insanları sömürmesindendir.
bu yüzden ne kapitalist ne de komünistir.
solcu veya sağcı olmak gibi bir düşüncesi yoktur, zaten insan kendi kendine yetebilecek güce ulaştığında solcu veya sağcı olmanın bir önemi de yoktur.
anarşizm çok kötü bakışa maruz kalmasının nedeni her türlü terör olayını anarşizm gibi göstermek ve zalimlikleri bu fikre yüklemektir. oysa anarşizme gidip bir devlet kurmak için kan dökenlerin suçlarını fikri olarak yüklenemez.
Anarşik düzen içerisinde örgütlenmeler olabilir mümkün olduğunca hiyerarşiden kaçınan ve amaca yönelik olmalı şöyle hayal edelim: istanbulda anarşi hakim oldu mesela bugün insanlar toplu taşımanın rahatlığını istiyorlarsa bir grup toplanık iett otobüslerini toplar ve gönüllü olarak bazı hatlarda işletmeye(ücret olmayacağını söylememe gerek yok herhalde) başlar bir grup insan merkezi yerlerde sabah akşam yemek çıkmasıyla uğraşabilir bu sistem bize garip geliyor çünkü çıkar üzerine kurulu bu sistemde doğduk ve ötesini hayal edemiyoruz. Eğer ben bugün tüm polisleri askeri falan öldürüp anarşi ilan etsem kaos olur tamam ama halk isteğiyle gelen bir anarşide çoğu kimse ben yatacam herkes çalışsın çorbamı gönüllülerden içer keyfime bakarım demez bu basitliği bize kodlayan sistemdir illa bir işin ucundan tutacaksın tüm gün sıkılır insan ve utanır en basitinden bir de zaten sistem o şekilde olup insanlar alışınca bugün nasıl parayı yadırgamıyoruz o zaman da bunları zaten olması gereken olarak göreceğiz.