ön söz

entry9 galeri1
    9.
  1. Önsöz Nedir
    Önsöz; uzun bir çalışmayı tamamlayan kişinin tez ya da ödev vb sinin teknik ve bilimsel içeriğinden bağımsız olarak görüşlerini yazdığı bölümdür. Bu bölümde tezini ya da kitabının konusunu tanıtabilir, bu çalışmanın yapılma nedeni ve geçirdiği safhalar anlatılabilir.

    Kaynak: https://onsoz.nedir.org/
    0 ...
  2. 8.
  3. kitap hakkında bilgilendirici nitelikte olan bir yazıdır. kitabı tanıtır. kitabın içeriğiyle alakalıdır.
    0 ...
  4. 7.
  5. 6.
  6. çoğu enstitü özet ve girişi ayrı başlıklar halinde ister. hatta bazılarında "giriş"e ek olarak "çalışmanın amacı", "çalışmanın yöntemi" gibi başlıklar da istenir. böylece çalışmaya başlamadan önce bilmemiz gereken her şeyi elde edebiliriz. böyle bir durumda "ön söz" tam bir "teşekkür metni"dir. hatta çoğu danışman gereksiz görüyor ancak teze emek verenler doğal olarak yazma arzusundalar.
    0 ...
  7. 5.
  8. kitabı tanıtan yazıdır kitap bittikten sonra okunması daha iyi olur. bir diğer adı için (bkz: mukaddime).
    0 ...
  9. 4.
  10. eserin niçin ve ne amaçla yazıldığını belirtmek için kitabın başına eklenen yazıdır.
    bu bölümde yazar ya neden yazdıgını açıklar ya da kitabının özetini verir.
    1 ...
  11. 3.
  12. tez yazarken, içinde tez hakkında açıklamalar ve tez sırasında desteği-kösteği olan herkese teşekkür edilen kısımdır.
    2 ...
  13. 2.
  14. eski dilde ön söz yerine "mukaddime" sözcüğü kullanılırdı. örneğin namık kemal'in celaleddin harzemşah adlı tiyatro eserine yazdığı ve "mukaddime-i celal" diye anılan ön söz, ünlü ve önemlidir.
    2 ...
  15. 1.
  16. kitapların giriş kısmında yer alıp, genellikle yazanın okuru kendi bakış açısına yönlendirmenin ötesine geçemediği yazı.
    duru bi zihinle kitaba başlamak adına es geçilen kısım.
    ama kimisi de ilk cümleden ne kadar özenli olduğunu belli ediveriyor.
    örneğin platon'un devlet'ini çevirip önsöz yazan sabahattin eyuboğlu ve m. ali cimcoz'un kaleme aldıkları önsöz takdire şayan.. kitaba başlamak için adeta bir kelebek oluyor insan evladı.
    **
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük