-yemek hazır mı mary?
-bana biraz para verir misin tom?
-ya beş dakika daha uyuyayım caroline yaaaa.
gibi örnekleri olan, anne babaya isimleri ile hitap etme alışkanlığıdır. henüz türkiye'de kullanılan bir hitap şekli değildir ama yakın zamanda gerçekleşmesi mümkün gibi gözükmektedir.
gavur filmlerinin bazılarında kimin anne, kimin baba, kimin sevgili, kimin kardeş olduğunu anlayamama sebebidir. türkiye'de genel çocuk sağlığı açısından olmamalıdır, yazıktır yavrucaklara, bir de lüzumsuzdur, allah taş yapardır.
Özellikle amerikan filmlerinde sıkça duyduğumuz,küçüklerin büyüklerine karşı arkadaşları,yaşıtlarıymış gibi konuşmalarından doğan bir sonuç.Biz türklerde saygı gereği anne,baba deriz.Mis gibi kelimelerdir,isimleriyle hitap etmek saygısızlık anlamına gelmese bile biz babadan böyle gördük.
Size de bana da tuhaf gelse de gayet mantıklı olan hitap biçimidir.
Saygısızlık diyorlar... Nedir saygı? zeynep demek isterken, onla arkadaşı gibi yakın konuşmak isterken, araya mesafe koymak mı? 20 yıl önce boklu bezimi değiştiren kişiyle samimiyeti azaltmak mı?
babama "baba" yerine * ahmet dememin babamın benim için olan değeri, ona karşı sevgimi değişitirir mi? Ya da samimiyetimi mi azaltır? Olumsuz bir etki yaratır mı?
Burda alışamadığınız şey, kültürlerin ve değerlerin göreli olduğudur. Bu yüzden kesin bir yargıya varamayız. Afrikada sarkmış memelerini * etrafta dolaştıran kadınların bizim toplumumuzun değerleriyle uyuşmaması da buna çok benzer bir olaydır.
Bu bakış açısıyla bakınca isimle hitap da mantıklı geliyor, fakat alışkanlığım dolayısıyla asla aileme adlarıyla hitap etmem, edebilsem bile asla buna kafayı takacak, boş yere egosunu tatmin etme peşinde kişiler değildir ailem, şanslıyım.
ayırt etme gücünden yoksun veletler tarafından yapıldığında oldukça tatlı gelen eylem.
yalnız babasının adı şuayip olan bir veledin, şuayip ismini "lülü" diyerek telafuz etmesi biraz garip gelse de, tatlı işte.
amerikan filmlerinde sıklıkla karşılaşılan şeydir. gerçi o filmlerde çocuklar genelde kargalardan filan haber alan psikopat tiplerdir, bu yüzden böyle olabilir.
"they're coming for us rachael"
yurtdisinda yasamaya baslayinca ilk etapta ne kadar yadirgansa dahi bir sure sonra alisilan, akabinde turkiyeye donuldugunde ise arada yanlislikla arada olur olmaz herkese ismi ile hitap edilmesine sebep olabilen olgu.