yasal düzenlemeye göre 15-18 yaş arası genç işçi olarak tanımlanmaktadır. yasaya göre çalışmaları, okula devam etmelerine ve okuldaki başarılarına engel olmayacak şekilde düzenlenmek zorundadır fakat ülkemizde malesef bu kurallar göz ardı edilmekte ve hakkı yenmekte, geleceği çalınmaktadır bu kardeşlerimizin. tabiki bunda çevre ve ailenin de faktörü büyüktür.
"Çocuk istihdamı Anayasa'nın 50. maddesi, iş Kanunu'nun 71. maddesi ve Hıfzıssıhha Kanunu'nda düzenleniyor. Hıfzıssıhha Kanunu'nda çalışma yaşının asgari sınırı, 12 olarak belirleniyor" (1).
2006 rakamlarına göre türkiye'de kayıtlı 958 bin, dünyada 217,7 milyon çocuk işçi bulunuyor.
kim temsil eder bu çocukların haklarını? ebeveynlerinin temsil etmediği kesin. işçi sendikalarının kendi sektörlerinde çalışan çocuk işçileri tespit edip otomatik olarak sendikalandıracak birimleri olması gerekmez mi?
20. yy. kadar batının kanayan yarasıdır. 13 yaşındaki cocuklar ailelerinin fakirlikleri sebebiyle en zor şartlarda, fabrikalarda, maden ocaklarında, limanlarda, tarım arazilerinde çalıstırılmıs ancak iclerinden bazıları "herkesin çocuğu" olmus, yasadıklarını etkileyici bir dille hikayeleştirerek, nihayetinde "dünya vatandaşı" olmuslardır.
emile zola, jack london, ernest hemingway gibi..
bir şirket bilirim ki içinde en az 15 tane 18 yaş altı çocuk çalışıyor.
içinizde yasal işlem yapmak isteyen varsa adres bile veririm.
olay şu ki aileleri onlara emanet ediyor. her şeyin sebebi bana göre aile...
Bu gün Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü. sanırım bir çoğunuzun haberi bile yok. çok normal çünkü asıl haberleri olması gereken çocukların bile böyle bir günden haberi yok.
Türkiye genelinde 200 binin üzerinde çocuk işçisi bulunmakta. Dünya'da 120 milyon çocuk işçi var.
Çocuk işçiliğin oluşmasında birçok faktör etkili ancak en önemlileri fakirlik. Bu sebepten çocuklar çalışmak ya da çalıştırılmak zorunda kalıyorlar. Dünya'daki çocuk işçiliğinin %90'ı Afrika ve Asya kıtasında yoğunlaşıyor.