40 bin küsür karakter vardır, çin alfabesinde, bu anlamda öğrenilmesi çok zor bir dildir, hatta çinli bir çocuğun tam anlamıyla çince okuma yazmayı öğrenmesi 11 yılını alabilmektedir(harf inkılabı bunlara şart aslında), türkiye'de çince'ni öğretimiyse oldukça vasattır, misal ankara tömer'de çince yazılışı öğretmemektedirler.
hal-i hazırda kullanılan çince ile 3000 sene önceki çince hemen hemen aynıdır. yani şimdinin çinlileri 3000 sene önce yazılmış kitapları bile okuyup anlayabilirler. halbuse diğer diller öyle mi ?
öğrenmesi yada akıcı bişekilde konuşması en az 6 ay alır. o da çin'de bulunarak ancak insanın dili açılır.
4 adet tonlama vardır( doğal ton ile birlikte 5 ama çinliler 5. tonu kabul etmezler.)bir türkün çince konuşması çok ama çok komik gelebilir kulağa..
konuşurken tonlamanın, yazarken sıralı ve doğru yazmanın çok önemli olduğu dil. en ufak bir tonlama hatasında anlam değişir, bambaşka şeyler demiş olursunuz. anne yerine at dersiniz, lütfen yerine öpüşebilirmiyiz dersiniz.
haa bütün bunları çözüp, çinlilerle anlaştığınızı gördüğünüzde yaşadığınız mutluluk paha biçilemez.
yukarda yazan bazı yanlıslar ise;
-gramer yapısı için hiçbir şeyi yoktur demek cahillikten başka birşey değildir. birçok dilden daha karmaşık bir gramer yapısına sahiptir.elektrik ve görüntü kelimelerinden oluşan televizyon kelimesi gramer yapısı ile değil, kelime yapısı ile ilgilidir.
-çince ikiye ayrılmaz, yüz kadar farklı lehçesi vardır ve hepsi birbirinden çok farklıdır. Ana lehçe Mandarindir ve başta Beijing olmak üzere bütün ülkede öğretilir.
-noktalama işaretleri vardır
nihao'dan öteye gitmek istediğim dildir. istanbul üniversitesi'nde ek ders olarak öğrencilere sunulandır, sunulmasa da olurdu denilendir. öğretmeyi bilen biri olduğu sürece sanırım daha kolay olur bu dil lâkin sistemsiz bir şekilde başlanırsa dile, zaten harf neyin içermeyen resim çizer gibi sesleri yazdığınız şekiller, semboller daha da karmaşıklaşır. sınavını düşünmek istemediğimdir.
klasik çince'de 15.000 farklı harf, pratik çince'de de 5000 harf olduğu düşünülürse bünyeyi zorlamanın anlamsız olduğu dildir. zira kendi yavruları bile okuma yazmayı 3 yılda öğrenebilmektedir.
ilerki yıllarda ingilizceden sonra dünyada en yaygın olabilecek dil. çin'in yavaş yavaş dünya ekonomisini ele geçirmesiyle uluslararası sektörlerde çince bilen elemanlara duyulan ihtiyaç artacaktır (agerçi çoktan arttı). ülkemizde gençlerin 1 sene öss'ye hazırlanıp, sonra da üniversiteye girip bitirse bile işsiz kalacağına, o 1 senede çince öğrense işsiz kalmayacağından daha mantıklıdır.
yaklaşık 16 bin yazı karakteri mevcut olduğu, Günlük yaşamda ve iş hayatında yaklaşık 4 bin 500 karakterin okumak, anlamak ve yazmak yeterli olduğu dil.
evin en degerli cam esyasını yere atıp cikan sese gore evlatlarina isim veren cekik gozlu insanlarin yasadıgı ulkenin resmi dili. genelde isimler sole olur heralde sangıt, sungurt, taak, tuuk, tang vs