mensup olduğum türk boyudur, Boyun genel özelliği asi, atılgan, cesur, mert ve savaşçı olmalarıdır. Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. çepnilerin en fazla nüfusa sahip oldukları il giresun'dur. Giresun ili ve yöresi Vilayet-i Çepni olarak tarihte anılmaktadır.
oğuz boyu diye bir boy olmadığından çepni yakıştırması da bir anlamda yanlıştır.
kendine çepni diyenler alpaslan sonrası anadolu'da kalan sonrası moğol saldırıları üzerine kuzeye kaçan giresun'un tam doğusu,gümüşhane ve trabzon'da yerleşen türklerdir .
yani çepnileri trabzon merkezli bir topluluktur.(saydığım yerler trabzon'du eskiden.),
bu topluluk pontus zamanında bölgeye gelmiştir.
tam tarih bilinmiyor 1250 sonrası pontus topraklarına sığınan türkler. pontos'ta moğolla arası olmadığından hepsini kabul etti.
bunlara daha sonra çepni denildi. sürekli kavga eden ,haydutluk yapan, nizam tanımayan bir topluluktu.
Gümüşhanede de varlığını sürdüren oğuz boyundan gelen türk ırkı.
Açık tenli ve genellikle kısa boyludurlar.
Ayrıca cesur ve asidirler.
en azından benim tanıdığım kişi böyleydi.
bir zamanlar şahsımı mensubu sandığım boy. atalarının köyü dereçepni ve yazıçepni adında iki çepni köyüyle komşu olunca insan lan acaba?! diye düşünüyor. allahtan temettuat ve mühimme defterleri var da aslımı buldum.
gaziantep'te rumkale ve çevresine dağılmış 13 tane çepni köyü bulunmaktadır. bu köylerde yaşayanlar tamamen oğuzların çepni boyuna mensuptur ve tamamı alevi'dir. bu çepni köyleri ilk başlarda birkaç tanedir çünkü buraya yerleşen zaten birkaç oymaktır. bunlar da kendi oymaklarına göre köylerini kurmuşlardır. oymaklarına göre kurulan büyük köyler; köseler, bunlar yalınayak çepnilerinden olduğunu söylemektedirler. milelis ,yalınayak koluna bağlı çepniler olduğunu söylemektedir. sarılar, çepnilerin sarıkız oymağından gelmektedir, bu oymak balıkesir tarafından da bulunmaktadır. hatta kaz dağında sarıkızın bir efsanesi vardır. miseri ise hoca ahmed oymağına bağlıdır. diğer köyler ise bu köylerden ayrılanlar tarafından kurulmuştur onun için tarihleri ve kültürleri ortaktır. gaziantep bölgesindeki çepni köyleri: