insan Kaynakları ve Sendikacılık içerikli bir bölüm olup 4 sene boyunca "işçi ve işveren" üzerine dersler görüyorsunuz.. 4 yılın sonunda işçi düşmanı ve sendika karşıtı olarak mezun oluyorsunuz*...
iktisadi ve idari bilimler fakültesinin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümüdür. ama ne yazık ki 'çeko' kısaltması sayesinde insanlarla garip diyaloglara girebilirsiniz:
- ne okuyosun sen şimdi evladım!?
(başından savmak istercesine)+ çeko teyzecim
-ne ki o çevre ekonomisimiydi!?
+üff. çalışma ekonomisi teyze bea!
-he iki yıl okuyacan e iyi iki sene sonra mezun olur çalışırsın
+yok bea teyze dört yıllık
-he iyi maşşallah maşşallah (size böyle pek bir takdir etmiş görünür ama 'okumaz bu kız okumaz!' tarzı bir bakışı da ihmal etmez o felfecir okuyan gözleriyle..)
hangi bölümde okuyorsun diye soranlara kısaca 'ekonomi' diyip başımdan savdığım lisans diplomasını aldığım yer. aldığım diploma duvarımda bile asılı değildir, olmayacaktır, o derece de sevdim dört yıl boyunca kendilerini.
mezunu olduğum, insanların büyük çoğunluğu tarafından bilinmeyen,4 sene boyunca sordukları halde siz mezun olduktan sonra bile hatırlanmayan, 'sen ne okumuştun, çevre ekonomisi mi, heaa mezun olunca ne yapıyorsunuz, nerede çalışıyorsunuz siz?' sorularına maruz kalınan, tüm bunlara rağmen iyiki de okumuşum dedirten bölümdür.
Güzel bölümümle alakalı çok sayıda anım olmasına rağmen bu alanda birinciliği hiç birine bırakmayacak olan şu anımı paylaşmak isterim:
Sanırım son sınıftaydık, kıyafet mağazalarından birindeydik ve arkadaşım da kıyafet denemek için kabindeydi. (nam-ı diğer: mendilim yok* ) ben de oturup onu bekliyordum, o sırada bir teyze geldi yanıma oturdu, başladı konuşmaya. sonra diyalog şu şekilde gelişti:
-kızım sen ne yapıyorsun, okuyor musun , çalışıyor musun?
+okuyorum teyze
-aa öyle mi ne okuyorsun?
+çalışma ekonomisi
-aa biliyorum ben o bölümü iş kanunu falan görüyorsunuz siz değil mi?
+evet evet teyze onları görüyoruz.( bilen,anlayan birinin çıkması, hele de bunun yaşça büyük bir teyze olmasından dolayı mutlu bir ifade bende.)
-oğlumun bir ara çalışma ekonomisi okuyan bir kız arkadaşı vardı sonra oğlum beğenmedi kızı. (küçük gören bir ifadeyle)yani sonuçta benim oğlum kamu yönetimi okudu. (allasen kamu yönetimi nee?!! aynısının laciverti değil mi,adam sanki tıp okuyor bu ne hava?! sanki kaymakam oldu, bankada çalışıyormuş hasbam)
+aslında çok da bir fark yok ama teyze aynı fakülte sonuçta... (savunmadayım,çaresizce)
(sonra, sanki sadece laf sokma adına yanıma gelmiş olan bu teyze kalkmaya yeltenir)
-olsun olsun kızım üzülme ama karşıdan bakınca tıp okuyor gibi duruyorsun. *
(teyze ne yapmaya çalıştı, amacı neydi, lafı soktu kaçtı, 'üzülme tıp okuyor gibisin' bu nedir ya, iltifat mı etti hakaret mi. bunlar da hala unutamadığım türden sorular)
çekilemeyen bölüm. ekonometri, uluslar arası ilişkiler ve kamu yönetimi bölümleri önde olmak üzere diğer bölümler tarafından seçmeli dersleri kapış kapış gider. zannımca bu adamlar 4 yıl boyunca veysel bozkurt'a bağlı olmanın acımasızlığından bihaberlerdir. *
iibf' nin en zevkli bölümüdür. insan ilişkileri kuvvetli insanlar olarak mezun olursunuz. sosyal ve bilinçli mezunlar verir. dersleri hayatın içinden olduğu için sıkılmazsınız. bitirdiğinizde de iyi ki bu bölümü okumuşum dersiniz.