teknolojiyi yanlış anlyan bir milletin eylemidir diyesim gelir bu iş için, lakin öyle değildir. dünyanın tüm milletleri çalışmayan televizyona vurur. amerikan filmlerinde vardır diğer milletlerin filmlerinde de görürür. ama ilginç olanın bunu genelde erkeklerin yapmasıdır.
başlık 'çalışmayan televizyonun tepesine vuran erkekler' olarak revize edilebilir mesela.
bence tevelizyona vurmak onu cezalandırmak demektir. sinirlendiğimiz bir insana bağırmakla arasında bir fark yoktur bence sözlük. malum, hayat gücü yeten yetenedir.
aslında ..... kim bilir, belkide televizyonun canı gerçekten dayak istiyordur.
fanından ses gelen ya da başka sebepten dolayı çalışmayan bilgisayar kasasının üzerine vurmakla hemen hemen aynı anlama gelen eylem olduğu tahmin edilmektedir.
deneme yanılma yoluyla öğrendiğim yöntem. çat pat kitlenip kalan netkafeye aldığım ikinci el bilgisayar kafe full dolu iken yaptığı uyuzluk sonucu tarafımdan tekmeyi yedi ve düzeldi. zaman zaman bozuldukça tekmeledim. düzelmemekte inat ederse biraz yukarı kaldırıp serbest düşmeye bıraktım ve düzeliyordu. müsait zaman bulunca bilgisayar tamircisinin yolunu tuttum. meğer işlemcide çatlak varmış vurunca temas ettiği için çalışmaya devam edebiliyormuş. bir başka makinada bazen harddisk takılıp kalıyordu. tekmeleyerek normale dönüyordu. ısınan bir hard diskmiş vurunca tekrar dönebiliyormuş. bu yöntemi öğrenmek çok işe yaradı. sabunlu suyla yıkadığım klavyeleri kovadan çıkarınca kurumaya bıraktığım halde çalışmadığı zaman yerlere fırlatıyorum çalışıyordu. zaman zaman tuşlar fırlıyordu ama olsun, buluyorduk. isterse tamamen bozulsun. zaten birbuçuk lira kendisi. elektronik aletler dayaktan anlıyor. kumanda çalışmayınca dizine veya sert bir yüzeye sertçe vur, çalışmaya başlar.
bizzat deneyip işe yararlığını kanıtlamışlığım vardır.
valideyle pederin evlenirken almış oldukları siyah-beyaz tv'nin aha böyle yumruk kadar ve metalden entegre çipleri vardı. bu çipler ancak vurulduğu zaman çalışırlardı. ilk öngörüm üzerlerine vurulduğu an ana kartla temas edip çalışmaya başladıkları olmuş olsa da "doğru konumu" bulamadım hiç bir zaman.
bunun anlamı da şu "entegrelerin içinde hareketten enerji üreten direçler var". yalnız bu tezin tek sorunu şu, "1979 yılında var mıydı böyle dirençler?"
7'den 70'e herkesin denediği şeydir. ancak bir türlü işe yaramaz, tamirci çağırılır.
tamirci gelir ve onun tokadı her nedense o televizyonu çalıştırır, çözebilmiş değilim.
doğuştan yetenek herhalde. herkese lazım şu tamirci ellerinden.