Iki dunya savasi atlatmis olan dunyamiz bir yanda kyoto protokolunu imzalamayan ulkelerin atmosferi ve cevremizi mahvetmesi ile ugrasiyor, ote yanda ise ozellikle afrikada insanlar aclik ve ic savas nedeni ile can cekisirken, ortadoguda insanligin ilk yasam yeri olan bolgede 50 yila dayanan bir israil-afganistan savasi varken yeni bir dunya savasina hazirlanmakta sanki. ozellikle rusyanin sahin lideri putinin enerji hamlelerine, rusyanin arka bahcesi olan balkanlarda kadife devrimlerle cevap veren amerika son olarak rusyanin amerikan arka bahcesi olan latinlerde silah satis yasagini delerek silah satmasi, latinlerde ard arda sol galip gelirken avrupa ve amerika ve ortadoguda sagin yukselmesi, cinin ekonomik acidan cok fazla buyumesi ile asya nin buna paralel bir yukselisi hindistan tayland gibi ulkelerle devam ettirmesi, free flow of capital in artmasi ile hic beklenmedik zamanlarda gelismekte olan ulkelerin yari yariya fakirlesmesi, avrupanin ne zaman rusya ile uzun donemli enerji anlasmalari yapmak uzere masaya oturmak istese rusyadan kustahca red yemesi, putine karsi ingilizlerin muhalefet satin almasi, putinin bu muhalefeti 1 milyon dolarlik zehirlerle nazikce oldurmesi..
sanirim hepsi iki ana baslik altinda toplanabilir. en onemlisi enerji sorunu, dunyada suan tum gelismis ulkelerin kabul ettigi gibi enerjisi olmayana yasam sansi yok. bu nedenle herkes kose kapma derdinde. amerika kadife devrimlerle enerji yollarini kontrol altina almak isterken rusya elinde bulundurdugu enerji monopoly si ile dunyaya meydan okuyor. ters tarafta armed forces journal da cikan makaleye gore iran lideri ahmedinecad iranda basa geldiginden beri dolardaki yukselis 14 dolar. buradaki yorum ise su rusya petrolun 1 dolar artmasi ile kasasina 500 milyon dolar gunluk fazla koyuyor, neden irak a bir sanction i onaylasin. ya da cin icin irak ve kuzey kore en buyuk petrol saglayicisi iste bu nedenle g7 den bir turlu kuzey kore ve irak a sanction cikmiyor.
enerjide durum buyken ters tarafta dunyanin artik yeni bir super guc arayisi da burada cok etkin. amerika son ceyrek yuzyilda tek super guc olmanin getirdigi dayanilmaz hafiflik ile tum dunyayi yonetti. ama iktidar halkina iyi bakamadi. dunya uzerinde hemen hemen her yerde yeni bir super guc arayisi var. tabii ki amerika yok olmayacak ama iktidar koltugu ikiye bolunecek ya da daha fazlaya .
iste bu durumda bu koltuk yeni bir savasla bolunecekse taraflar ne olur.
benim tahminim itilaf devletleri usa, ingiltere, italya, japonya, guney kore, israil vb olurken
ittifak devletleri ise rusya, cin, almanya, fransa, hindistan, pakistan, tayland
aslinda her ulkenin bir nedeni var ama entry bilgiye bogulmasin.