öncelikle 1985 yılının tespiti neye göre yapılmıştır? neden 1984 değil neden 1986 değil? 1985 yılında doğanlar bugün 25 yaşında eşşek kadar adamlar/kadınlar. kafaları çalışmıyor mu? ilgilenen, siyasete ilgi duyan politikayı sular seller gibi öğrenmiş ve her türlü mantıklı yorumu yapamıyor mu? elbette yapıyor.
katılmadığım kısmı eleştirdikten sonra şimdi de katıldığım kısma geçelim. evet 1980 darbesinde ağzı yananlar çocuklarını ona göre dizginlemeye çalıştılar. aman yavrum oğlum-kızım dediler ama 1970 lerde çocuğu doğan insanlar da yaptılar bunu. bunu 1985 rakamının tespiti için kullanmak pek doğru değil.
bence 90ların başında çocuk olmak şu açıdan bir dezavantaj. star tv ile başlayan özel kanallar ile eğlence diye sululuk, haber diye magazin kültürü evlerimize girmeye başladı. bir zamanlar bir haberler vardı gören duyan var mı bilmiyorum. bugün en ağırbaşlı habercilik yapıyorum diyen kanallarda dahi (haber kanalları hariç) ana haber bülteninde ilgi çekecek magazinel yönü olan bir haber mutlaka oluyor. ya dans eden maymunlar, ya bilmemnerede meydana gelen trafik kazasının kameralara takıldığı an, ya o ya bu ya şu. her gördüğümde soruyorum kendi kendime. bu mu yani ülkenin gündemini oluşturan haberler? bu mu ekonomiyi etkileyen kriterler? bu maymun mu mecliste görüşülen x yasa tasarısının oylama sonucunu etkileyen faktör.
90 ların başında çocuk olanlar evet çizgi filmlerle büyüdü. evet sokak aralarında maç yapmaya fırsat bulamadı. evet tüm hayatı beton bloklar ile çocuk bahçesindeki çelik ve plastik oyuncaklar ile sınırlıydı. hele ondan sonrakiler daha da kötü oldu. bilgisayar başında sanal yaşadı her şeyini. yaşamı ve ölümü dahi oyundaki can hakkı ile algılayan bu çocuklardan bir tanesinin babasının ölümü üzerine "babamın tek canı varmış." tespiti her şeyin özeti.
elbette ki bir genelleme yapmak son derece yanlış.