coşkun büktel

entry8 galeri
    4.
  1. deha yazar. hala okumadıysanız, bi yanınız eksik kalmış demektir..

    Şiirleri ve şiir çevirileri, Oluşum ve Varlık Dergilerinde yayınlandı ( 1978-1985 ). 1981'den itibaren kendini "Theope" adlı bir oyun tasarısına verdi. 4 yıl boyunca araştırma ve hazırlık aşamasını sürdürdüğü ve 1985'ten itibaren bizzat metnini yazmaya başladığı "Theope" adlı bu ilk oyununu ancak 1988'de bitirebildi. Üç buçuk saatlik "Theope" , hem devlet tiyatrosu, hem de istanbul Şehir Tiyatrosu'nca repertuara alındı.

    1990-1991 sezonunda "Theope" istanbul Şehir Tiyatrosunun Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde, "yazarın tüm uyarılarına karşın bir buçuk saat kısaltılarak ve biçimsel deformasyonlarla tanınmaz kılınarak" seyirciye sunuldu. Bu prodüksiyon, yazarın öngördüğü üzere, tam bir fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Yazar bu prodüksiyonu prömiyerden çok önce protesto etmiş, oyun broşürüne yazı yazmayı reddetmiş ve oyunu bir kez bile gidip seyretmemişti.

    Coşkun Büktel'in istanbul Şehir Tiyatrosu repertuarında bulunan diğer oyunu "Shakespeare'siz Herifler", yazarın yönetiminde Yıldız Üniversitesi Oyuncuları tarafından amatör olarak sahnelendiği zaman, olağanüstü bir başarı kazandığı halde, profesyonel bir kadro tarafından hala oynanmamıştır.

    Büktel'in, 1992'den bu yana, çoğunu Evrensel Kültür dergisinde "Türk Tiyatrosundan insan Manzaraları" genel başlığıyla yayınladığı, olağandışı yaratıcı ve tokat gibi şiddetli bir üslupla yazılmış eleştirileri; okurlar için ne denli hisseli ve eğlenceli olmuşsa, daima "adları verilerek" eleştirilen tiyatrocular için o denli acıtıcı ve utandırıcı olmuş, ve Coşkun Büktel'e Türk Tiyatrosu çevresinde yalnızca pek çok düşman değil " narsist meczup ", " megaloman ", "psişik bir olgu ", "sayrılı ruhsal yapı", " kuduz ", " şirret ", vb... gibi pek çok sıfat da kazandırmıştır.

    Coşkun Büktel, hayatı boyunca hiçbir kurum, örgüt ya da topluluktan hiçbir ödül kazanmamıştır.
    0 ...