türkiye nin borç sarmalından kurtulması

entry2 galeri
    1.
  1. olmazsa olmazımızdır.

    tamam kabul sıkıcı bir başlık ama çük, kuku, sağ, sol, fener, cimbom başlıklarının yanında bunları da konuşmak gerekiyor. bunun için birkaç paragraf canınızı sıkacağım.

    yaklaşık rakamlarla türkiye'nin iç ve dış toplam borcu: 400 milyar TL
    bu borcu ödeyebilmek için gelirin giderlerden fazla olması gerekiyor.
    aslında gelirimiz giderden fazla ama ödenen faiz giderlerinden dolayı bütçe hep açık veriyor ve borç stoğu artıyor.
    faiz dışında yıllık 30-40 milyar fazla verebilecek bir bütçemiz var. yani bakkal hesabıyla faiz ödemesek 10 sene sonra türkiye'nin borcu kalmayabilir. hayal gibi...

    "nasıl faiz ödemeyiz" sorusuna kafa yorup kendimce bir fikir geliştirdim ve bunu kısa bir rapor hazırlayarak 1 ay önce maliye bakanlığı stratejik geliştirme başkanlığına gönderdim. sağolsunlar henüz kimse zahmet edip aldık, bakıyoruz veya olmaz gibi bir geribildirim için aramadı.

    sorunun çözümü, devletin borçlanmasını faiz verdiği dt/hb gibi enstrümanlarla yapmak yerine faizsiz bir enstrümana kaydırmak. aklıma gelen ilk enstrüman ise altın oldu. türkiye'nin en fakir ailelerinde bile yastıkaltında onlarca altın olduğunu biliyoruz. eldeki verilere göre türkiye'nin yastıkaltındaki altın miktarı 300 milyar TL'den fazla. nerdeyse borcumuza yakın yastıkaltında boş boş duran bir servetimiz var. iş burada bu kaynağı bir şekilde ekonomiye sokmaktan geçiyor.

    önerimde devletin " her evden bir altın" gibi gönüllü bir kampanya yapması ve bunu medya, gündemdeki kişiler vb araçlarla halka anlatması. sonuçta bu devlete verilen bir hibe değil, sadece tcmb nezdinde depo edilebilecek ve istendiğinde gram hesabı veya spot fiyat üzerinden tl olarak geri alınabilecek bir borç. kendi adıma evde boşboş duran altınımı seve seve böyle bir durumda teslim ederdim. zamanında türk halkının hibe olarak bile bunu yaptığı düşünüldüğünde borç olarak daha büyük katılım beklenebilir.

    borçlanmada böyle bir yapıya geçildiğinde ise her yıl faize giden 30-40 k tl, borç stoğundan düşülebilecektir. tek risk dünyadaki altın fiyatları artarsa borcun yine artacak olmasıdır. fakat dünya altın stoğunun yaklaşık %4 civarı türkiye'de ve bu stoğun arza hazır bir şekilde devletin emrinde olması dünya altın fiyatları üzerinde bir baskı unsuru oluşturacaktır.

    hazırladığım raporda uygulanabilirlik açısından bazı eksikler mutlaka vardır ama finans piyasaları son yıllarda çok gelişti. birbirinden farklı birkaç enstrümanın birleşmesiyle oluşturulan araçlar çıktı. bu konuya kafa yorulursa sonuç çıkabilir.
    ben şimdilik kuyuya bir taş attım umarım birileri çıkarmak için uğraş verir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük