içinde yaşadığımız Güneş Sisteminin oluşum koşulları eğer çok az farklı olsaydı, yaşam için herşey çok farklı olabilirdi. Bu hali ile her şey, en ince detayına kadar yaşam ve insan için özel olarak hazırlanmış gibidir. PEKi BU OLUŞUM iÇiNDE AYIN GÖREVi NEDiR?
Ay´ın dünya üzerindeki en büyük etkisi, çekim gücü nedeniyle ...onun kendi etrafındaki dönüş hızını yavaşlatıp, bildiğimiz günlük periyoduna getirmesidir. Ay omasa idi dünyanın dönüş hızı artar, yaklaşık 15 saatlik bir gün süresinin oluşmasına sebep olur, günler kısalır, canlılardaki biyolojik saat alt üst olur, yaşam biçimleri ve yapıları farklılaşabilir, buna ayak uyduramayanlar yok olur, fırtına, kasırga gibi atmosferik olaylar çok şiddetlenirdi.
Dünya üzerindeki gel-git olaylarının % 70´i Ay´dan, diğer % 30´u ise Güneş ve gezegenlerden kaynaklandığı için Ay olmayınca, gel-git olayları da yüzde 70 azalırdı. Denizlerdeki gel-git olayı en çok Kanada´da Fundy körfezinde meydana gelir. Bu sırada deniz 15,4 metre yükselir. Bu olay Manş sahillerinde 11,5 metre, Çanakkale Boğazı´nda 5-6 santimetre olup istanbul Boğazı´nda pek hissedilmez.
Gel-Git olgusunun dünya için çeşitli faydaları vardır, bunlar arasında akarsu vadi ağızlarının tıkanmasının ve kıyı kirliliğinin önlenmesi, haliçlerin oluşması ve günümüzde birer enerji kaynağı olarak faydalanılabilmesidir.
Ay´ın etkisiyle yalnız denizler değil karalar da hareketlenir. Kara parçalarında saptanan en büyük yükselme ise 50 santimetredir.
Ay uzay boşluğunda başıboş gezen göktaşlarına karşı bir kalkan görevi yaptığından, yokluğunda dünya yüzeyine daha fazla göktaşı düşebilecekti.
Ay olmayınca etkinliklerini geceleri Ay ışığında sürdürebilen bir çok canlı türü de bunu yapamayacak, büyük ihtimalle varlıklarını sürdüremeyeceklerdi.