doğal seçilim, dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen evrimsel mekanizma. böylece dış ortama uyum sağlamakta sorunlar yaşayan bireyler ve genler organizma popülasyonundan tasfiye edilmiş olmaktadır. ayrıca doğal seçme, doğal ayıklanma ya da doğal seleksiyon olarak da adlandırılır.
doğal seçilim birey üstünde tümüyle işler ama sadece kalıtsal özellikler bir sonraki nesile aktarılabilir. sonuç olarak yaşadıkları ortama uyum konusunda daha başarılı olan bireylerin, hayatta kalabilme, ergenlik yaşına ulaşabilme ve üreme olanakları yönünden daha avantajlı olmaları dolayısıyla, elverişli özellikler bir sonraki nesile aktarılır ve daha yaygın hale gelir.
doğal seçilim mekanizması bu şekilde işleyerek uyum sağlamada başarılı olamayan bireylerin kalıtsal özelliklerinin popülasyondan ayıklanarak sonraki kuşaklara aktarılmasını önlemiş olur. öte yandan uyum konusunda daha başarılı olan bireylerin kalıtsal özelliklerinin gelecek kuşaklara daha etkin olarak aktarılmasını sağlar. sonuçta popülasyon, uyum sağlamada başarılı olan bireylerden oluşmuş olacaktır. gerekli zaman verildiğinde bu pasif işlem adaptasyonlar ve türleşme, uyumsal açılım ile sonuçlanabilir.
örnek olarak aslan ve ceylanları verelim.ceylanların güçsüz ve yavaşlarını aslanlar yiyecektir.bu yüzden sadece hızlı ceylanlar çiftleşme mevsimine kadar yaşayabilir.ama aslanlardada durum aynıdır.hızlı koşamayan aslan aç kalır ve ölür böylece hızlılar çiftleşebilir artık yeni nesil daha hızlıdır.ama aslanlar hızlandığı için artık hızlı olan ceylanlardan bazıları yavaş sayılmaya başlar. bu şekilde her iki tür de hızlanır.
kaynak: vikipedi
şimdi, evrim üzerine bu kadar geyik çevrilen bir sözlükte, bu başlığın boş olması, övenlerinde, sövenlerinde çoğunun işkembeden salladığı anlamına gelir. insan bahsi geçen teorinin, en önemli parçalarından birini bilmeden nasıl eleştirebilir yahut övebilir? hadi sövenler için iş kolay "topraktan yaratıldık yok öyle birşey" diyip geçiyorlar. zaten araştırma ruhları, önce anlayıp, sonra tahlil etme huyları olmadığı için bu normal. fakat bir de sadece bu tiplere karşı çıkmak için bu teoriyi savunanlar var ki onlar da çok fena. birader önce bir okuyun, bakın bakalım neymiş, nasılmış, sonra verin tepkinizi. "zürafa yüksekteki dalları yemek için boynunu uzatmış" gibi saçma yorumlar yapıp güldürmeyin. farzı misal "zürafalar arasından yüksek dallara ulaşabilenler yaşamış, ve onlar çiftleşip nesilleri devam ettiği için günümüzdeki zürafalar uzun boyunludur" gibi bir yorum yaparsanız, hem tek gayesi bok atmak olanların kafasını karıştırırsınız, hem savunmanız biraz anlam kazanır.