ales sınavı temel olarak, algılama, yorumlama ve işlem yapabilme yeteneğini sınadığını için, çoğunlukla bilgi içerikli sorulardan oluşmaz.
türkçe soruları çoğunlukla okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine kuruludur. dilbilgisi soruları sınavda yer almaz. matematik soruları ise; denklem, problem ya da formülasyona dayanmayan, bulmaca tarzı sorulardır. yani, sorular sizin denklem kurabilme yeteneğinizi değil, kurulmuş bir denklemi algılayıp ona göre işem yapabilme yeteneğinizi ölçmeye yöneliktir.
ales sınavında en dikkat edilmesi gereken hususların başında zaman gelir. zira sınava girip başarısız olan adayların büyük çoğunluğu, zamanlarının yetmemesi sebebiyle başarısız olmuşlardır. burada dikkat edilmesi gereken konu, konsantre olmak, hızlı düşünmek ve çabuk işlem yapıp doğru kararı vermektir. bunu sağlamanın yolu ise, sınav öncesi geçmiş yılların sınav sorularını incelemekten geçer.
ales'e defalarca girmiş biri olarak söylüyorum; ales herkesin yapabileceği türde sorular içerir. mesele onları, verilen kısıtlı süre içerisinde yapabilmektir.