not:kitabı okudum yenice bitti lakin anlatılması zor psikolojik tahliller mevcut en iyisi kitabin arka kapağındaki bilgiyi yazıp bir şeyler paylaşmış olalım..
bu kitap peyami safa nın romancılığında bir merhaledir. fatih harbiye den matmazel noraliya nın koltuğu ve yalnızız a bir geçiştir diyebiliriz. konu, cemiyetimizin içinde bulunduğu çatışma ve kültür buhranıdır. garp'la şark arasında değerleri ve bütün bir yaşayış tarzıyla bir seçim yapmak mecburiyrtinden doğan bunalımlar, dengesizlikler romanın kadın kahramanına aksettirilerek verilmiştir. rûhi tahliller bu çerçeve içinde derinleştirilir.
son olarak şunları diyebiliriz kitap üç beş günlük bir süreci anlatır. vildan mualla ve yazar ın kendisinin bulunduğu üç ana karekter- hatta vildan ve yazar arasında- geçen bir romandır. olay molay yoktur. oturup saatlerce süren sohbetlerini kitaplaştırmış yazar. lakin hayata dair cemiyete dair tahlilleri hoştur;
misalen:"izm'siz" düşünmeye başladığı gün insan zekasının hürriyetinden ve genişliğinden bahsedilebilir. kafamızın zincirleri bu "izm" lerdir.
bir de şu kısmı çok hoşuma gitti;
yalnız ahmaklar plan yaparlar. şoförlerin umumi kaideleri haricinde bi planları olsaydı yüz metre ileri gidemezlerdi: yolun hangi köşesinden ne zaman, ne şekilde, hangi araba, insan ve hayvan çıkacağını ve hangi tarafa gideceğini asla bilmeyiz. bütün hayat böyledir. madem ki hiç bir anın tekrar etmediğini ve tarihin tekerrür etmediğini öğrendik niye ilimle fal kitabı arasındaki büyük farkı görmüyoruz? kararsız bir dünyada olduğumuzu bilelim ve statik fikirlerimizle hayatı kalıplaştırmak gibi sonu gelmeyen maceralardan vaz geçelim..