gitarda sap ayarı

entry7 galeri
    1.
  1. sap ayarı kesinlikle gitardaki en önemli ayardır. ne kadar iyi çalarsanız çalın ölçümle yapıldığı için, bizzat kendinizin yapmamasını tavsiye ederim.

    gitarı alıp luthier ın yolunu tutmakta fayda var.

    ama zor durumda olanlar için nasıl yapılması gerektiğini paylaşmaya çalışacağım.

    gitarın klavyesinin içinde bir demir boru vardır. altıgen bir çaptadır. hemen klavyenin başlangıcından bitişine kadar boyu vardır. adına truss rod diyoruz.

    truss rod gitar klavyesinin düzgünlüğünü, yamukluğunu, perdeler ile teller arasındaki boşluğu editlemek için vardır.

    baktınız gitarınız boktan sesler veriyor. hemen bir luthier ın yolunu tutuyorsunuz.

    yok ben gidemem derseniz yazıyı okumaya devam ediyoruz. önce entonasyon başlığındaki 2.entry yi okuyup anlıyorsunuz, sonra işlemlere geçiyorsunuz. entonasyon ayarı da kar etmediyse, ya da yapılmıyorsa 4 numara bir alyan tedarik ediyorsunuz.

    şimdi gitarda olması gereken standart tel yüksekliği şu şekildedir.

    üstten ilk üç tel 4 mm., alttan 3 tel ise 3.5 mm. olmalıdır. bu ölçümü standart bir şekilde sağlamak için gitarı düz tutuyoruz tek gözümüzü kapatarak klavyeye yanından bakıyoruz. ortası içe doğru girik üstleri öne doğru eğik görebilirsiniz.

    4 numara alyanı truss rod un içine sokarak, eğer gitar klavyesi çok geriye doğru yatmışsa çoooook nazik bir şekilde sola doğru yavaş yavaş çeviriyoruz. eğer klavye önde ise sağa doğru yine çok nazik bir şekilde truss rod u çeviriyoruz.

    her bir çevirme işleminden sonra gitarı, takbiren en az 10 dakika klavyenin şekil alması için dinlendiriyoruz.

    bu işlem gitarın sapını dümdüz görene kadar devam edecek. tel yüksekliğini tekrar ölçün hala teller yüksek veyahult alçak ise 1,5 numara alyan ile, saddle ların üzerindeki ufak vidaları aşşağı ve yukarı doğru gevşeterek, telinizin yükseklik ve alçaklık ayarlamalarını yapabilirsiniz.

    çok önemli not:

    yineliyorum ki sap ayarı çok hassas bir konudur ve mutlaka bilen birisi tarafından yapılmalıdır. truss rod un kırılma ihtimali mevcuttur. kırıldığı zaman ses çıkartmaz, hiç bir şeyin farkına varmazsınız. ancak bomboş döner ve bu durumda da gitarı süs olarak kullanmıyorsanız çöpe atmak durumunda kalırsınız.

    sıksanız da gevşetseniz de truss rod kırılabilir. aman diyeyim.

    (bkz: entonasyon ayarı)

    sap ayarından önce entonasyon ayarı yapılmasını tavsiye ediyorum.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük