alevi bir ailede var olup böyle bir şekilde yetişip bu "kültür"ü benimsemiş (burada kültürü açmaya gerek yok) kişinin yaşamında aldığı kültürün öğretileri ile yaşayan ancak inanç kavramında kültürünün öğretilerini reddeden kişidir.
misal koli'nin ailesi (anne-baba, kardeş) alevidir o da bu kültürü almış ve sonuna kadar insan ilişkileri, toplumsal yapılanmalar, sorunlara yaklaşım vb. durumlarda bu kültürün izlerini taşırken "materyalizm" ideasının doğruluğunu savunur bu dünyevi işlerle kültürünü karıştırmamasının sonucudur.
bu arada alevilik için islamda olmayan mezhep diyenlere de islamda (islamın temel referansı kuranda) hangi mezhepten bahsedilmiştir, peygamber hangi mezheptendi soruları sorulmalıdır. mezhep kavramı islamı bölmüş ve hatta karmaşanın artmasına sebep olmuştur, anadolu topraklarında yaygın olanan hanefilik mi kuran da var yoksa şafilik mi yoksa diğerleri mi?
bunlar gibi alevilik te kuran da geçmemektedir dolayısı ile diğerleri ile eş statüde bir yol-mezhep-inanıştır. bu yol kendini var eden kültürle harmanlanmıştır. bu kültür anadolu halklarının yüzyıllarca arap kültürüne karşı direnişi ile ayakta durmuştur. bunlardan kaynaklı kültürü benimseyip inanışı benimsememesi gayet doğal bir süreçtir. sünnilik için bunun söylenememesi (en azından bilgim dahilinde) gayet doğaldır çünkü sünni inanış din-tarım impartorluğu olan osmanlının egemen inancıdır ve dikte edilen inanıştır bu inanışı benimsemişlerin kendilerine referans gösterilen saray ı ve sarayın temel referesi olan arap kavimlerini (halifelik-harem-çok eşlilik vb) baz alıp bu şekilde bir yaklaşımda bulunmamaları olağan karşılanmalıdır. sünniler inanışlarını bir kültür olarak ele almamakta kültürü inanışa bağlamaktadırlar.