türban ve bikininin kamuda serbest olması

entry21 galeri
    10.
  1. şekilcilik vücudunun her hücresine işlemiş yazar tepsisidir.

    Osman Yüksel serdengeçti 1965 yılında dp den milletvekili seçilir. kravata oldum olası karşıdır. ve bir günden bir güne takmaz da.

    bir gün bir konu üzerinde fikrini söylemek için meclis başkanından söz talep eder. kürsüye çıkıp konuşmak ister. meclis başkanı "sayın serdengeçti, meclis iç tüzüğü bu konuda kesin konuşmaktadır. söz talep edebilmek için kravat takmanız lazım. yarın kravatlı gelirseniz söz vereceğim. ancak bu şekilde söz hakkı veremem." hay hay der. ertesi gün yeniden söz ister. meclis başkanı " sayın serdengeçti dün nu konuyu netleştirmiştik. bugün yine kravat takmadığınız halde söz hakkı istiyorsunuz" deyince serdengeçti ayağa kalkar. "sayın meclis başkanım meclis iç tüzüğünü okudum. kravat bağlanması gerektiğini diyor ama nereye bağlanması şartını koşuyor ama nereye bağlanması gerektiğini söylemiyor. ben de belime bağladım. şimdi lütfen söz hakkı istiyorum." dierek şekilcilikle dalgasını geçmiştir.

    teamüller söz konusu olduğunda kravat bağlanması mecburiyeti demek beraberinde nereye ve ne şekilde bağlanması gerektiğini de söylemektir. kravatın amacı ve bağlanış şeklinin teamülü oturmuştur.

    bikini için de aynısı geçerlidir. nerede ne şekilde giyildiği, ne amaçla giyildiği malumdur. ya denize girerken ya spor salonunda ya solaryumda ya havuzda vs vs.

    türban için de teamüller 28 şubata kadar oturmuşken, 28 şubat sürecinde herhangi bir kanun değişikliği yapmadan mevcut yasalar üzerinde yorum değiştirilerek sahte bir gerginlik çıkarılmıştır. o zamana kadarki teamül ise devlet memurları kanununa tabi ve dolayısıyla kılık kıyafet yönetmeliğine tabi kişiler işleri başında türban takamaz. bunun haricinde kalan kişilere ise herhangi bir kısıtlama yoktu. evet bir öğretmen, doktor, hemşire kısaca kamusal alanda hizmet veren bir bayan türban kullanamazdı eskiden beri. bu konudaki teamül oturmuştu. sonra yorumlamak için beynini değil götünü kullanan kişiler, üniversite öğrencilerini sanki kılık kıyafet yönetmeliğine tabiymiş gibi türban yasağı getirdiler. bu yasak hem yasalara hem teamüllere aykırıdır aslında. zira üniversite öğrencileri hizmet veren değil hizmet gören konumundadır. belediye otobüsü süren bayan sürücü işi başında türbanını çıkartır. ama belediye otobüsüne binen bir bayandan türbanını çıkarılması için istekte bulunulması da aynı şekilde yasal değildir. zaten öteden beri süren yargının siyasallaşması ve siyasi kararlar veriyor olmasının en bariz örneğidir. cehape istedi diye süte siyah diyen bir yargı elbette buna da kanunların ve yetki sahasının dışına çıkıp yorum yapacaktır.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük