zamanında insan gen haritasının çıkarılmasındaki en büyük destek kuşkusuz grid computing girişimidir. nasıl ki gen haritasının çıkarılmasındaki zor, karmaşık ve uzun işlemleri -neredeyse tek başına- "human genome@home" denen grid computing oluşumu çözebildiyse; daha büyük sorunları ve problemleri de "human genome@home"dan çok daha büyük bir oluşum olan world community grid çözebilmektedir.
hergün yaklaşık 82 yıllık işleme eşdeğer işlem yapan ve açıldığı günden bu yana toplamda yaklaşık 66.671 yıllık (evet, sayıyla altmışaltı bin altı yüz yetmiş bir) hayvani bir değere imza atmışsa; günde yaklaşık 147.400 problem işlenip sonuçlarını bilimadamlarına yolluyorsa şüphesiz çok çok çok önemli bir girişimdir grid computing.
yani okuduğunuz ve okumadığınız hemen her genom, aids ve kanser araştırması sonucunda world community grid imzası var.
ve yineliyorum. o bilim dünyasını sarsan insan geni haritası buluşu benzer bir projeyle sonuçlanabilmiştir. 10'ar tane de süper bilgisayar koysanız laboratuarlara, yaklaşamaz grid computing'in yanına. (ahahaha. slogan gibi oldu lan.)
nitekim -benzer bir şekilde çıkarılan gen haritasındaki- genlerin ne iş yaptığı da yine aynı yolla çözülmeye çalışılmaktadır; grid computing.
çocuk oyuncağı filan değildir yani bu; epeyi açıklamaya çalıştım ama yine de çatlak sesler çıkacaktır eminim. her neyse...
not: yazının ana fikri şudur; evet; neredeyse tek kaynak grid computingdir bu hesaplamalarda. millet boşuna kıçını yırtmıyor yani. ali'nin veli'nin eğlencesi değil bunlar. ha girersin yardım edersin; destek olursun veya -abartarak- köstek dahi olursun, o ayrı. ama insanlık için gerçekten önemli olan böyle bir oluşuma sadece "bana ne yeeaa. ben düğmemi geri istiyorum. babaaaaaa. sözlük 'getir' tuşumu aldııııı. geri versinler yeaaaa." gibi çocukça yaklaşırsan ve bunu birkaç kez yaparsan; işte bu durum en sakin insan bile sinirlenebilir.