makyavelizm ve modern türk siyaset anlayışı

entry8 galeri
    5.
  1. reformlar sonucu gelen seküler dünya düzeni konusunda nüfuzu en yüksek düşünür olan niccolo machiavelli’nin günümüz türkiye’sine ne gibi bir etkisi bulunduğunu ilk ölçekte anlamamak veya bağlantı kuramamak olağandır. kronolojik olarak olmasa da bağlantılı ilerleyelim

    modern türk siyaseti niccolo machiavelli’nin yıkımın korkusunu bugün bile üzerinden atamıyor ve içeriden gelen her reform talebini “dış güçlerin oyunu” ve “vatan hainliği” sayıyor.

    prens isimli kitabında, “amaç aracı haklı kılar” gibi siyasi açıdan neredeyse tüm ahlak morallerini sıfırlayan ve en üstün ahlak modeli olarak ise “vatan sevgisini” en üstün moral olarak kabul eden bir düşünürün günümüz türk siyasetine etkilerinin tahlilini yapıyoruz.

    niccolo mahiavelli ahlak, din ve halkın bir siyasi otorite kurmak için araç olarak görmüş ve parçalanan italya’ya yeni bir sistem gerektiğini ileri sürmüştür.

    bunun etkilerini ve benzer şeklini asli kurucu iktidar devletin anayasasını hazırladığı zaman görüyoruz. gerek sekülerleşme politikasında din, gerek şapka kanunu ve yıllar sonra başörtüsü yasağıyla ahlak devlet otoritesinin anayasaya ve atatürkçülüğe bağlı kalması için bunları birer araç olarak kullanmıştı. bu rejimi ve etkilerini korumak için ise ordu ve bazı elit sosyal guruplar cumhuriyetin bekçileri unvanıyla zaman zaman darbelerle bunu korumaya çalışmıştır. ancak günümüzde bu kesim güç kaybediyor ve güç devrediyor artık çark demokrasiden yana işliyor gibi ancak emin olmak için çok erken.

    makyavel ayrıca ünlü hükümdar kitabında osmanlı’yı yıkmak için nelerin gerekli olduğunu da düşünür. halkın padişaha çok büyük bir bağlılığı olduğunu söyleyerek, dıştan saldırılarının en güçlüsünün bile osmanlı’yı yıkamayacağını söyler. ancak bir de kayıt düşer: eğer içeriden yardakçı gruplar sağlanabilirse, o zaman bu birlik zayıf bir hale gelir ve dışarıdan gelen güç, kolayca içeri girebilir.

    batılı devletler, çeşitli defalar makyavel’in bu görüşlerini uygulamaya yeltenmişlerdir. birisi ortodoksları, diğeri protestanları elde etmeye çalışmış, en sonunda ingilizler teoriyi daha derine götürerek arapları ve yahudileri kullanarak osmanlı’yı yıkmayı denemişler ve başarmışlardır.

    bunun modern türk siyasetiyle ne alakası olduğu konusuna gelince;

    modern türk siyaseti bu yıkımın korkusunu bugün bile üzerinden atamamakta ve içeriden gelen her reform talebini “dış güçlerin oyunu” ve “vatan hainliği” saymaktadır.
    0 ...