doğuştan yetenekli olan ünlü bestekâra ilk piyano dersini zaten piyanist olan annesi verir. zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiş, bu evreyi geride bırakmışken ikinci zor yıllarını da stalin hegomonyasının alıp yürüdüğü, otuzuna yeni girdiği yıllarda yaşadı. sanatçı hassasiyetinden olsa gerek beşinci senfoniyi bu dönemde meydana getirdi.
cihat aşkın tarafından da çok sevilen bir bestekârdır hatta. * yalnız rusya için değil, tüm dünya için önemli bir isimdir.
müzik adamı olmasının yanında sscb döneminde milletvekilliği de yapmış, haliyle politik bir duruşu vardır. bir sovyet sanatçısı olarak tarihe tanıklığım adında bir de kitap yazmıştır.
sanat fikrini onun ağzından yazalım:
--spoiler--
lenin' in işçi ve köylülerin anlayıp sevebilecekleri gerçek, büyük sanata ulaşma hakkını elde ettiklerine yönelik söylediği sözler, sanatı boş ve anlamsız eğlence dünyasına çevirme yönündeki ideolojik tartışmaların sürdüğü günümüzde çok daha önem kazanıyor. gerçek sanat, insan için ve insan adına yaratılır; gerçek sanat insanı geliştirmeli, daha bilge yapmalı, onu arındırmalı, ona neşe ve umut vermelidir. sanat, doğası gereği hümanisttir, değilse zaten sanat değildir.
--spoiler--