ne oldu ona? hatırlayan var mı?
gelin ben size başka şeyler anlatayım; dünü hatırlamıyorsunuz, bunları hiç hatırlamazsınız....
Devlet: et, yumurta, tükenmez kalem, kartuş, altı numaralı fuel oil, mıcır, zırhlı personel taşıyıcı şanzıman yedek parçası gibi temel veya yoğunlukla sarf ettiği ihtiyaçlarını kendisi belirler. Çünkü bunları kullanmıştır, eskitmiştir veya tüketmiştir. Bunlar, birden çok kaynak tarafından bolca üretilen, fiyatları az çok belli ürünlerdir. Bu harc-ı âlem ihtiyaçlarda büyük vurgunlar olmaz. Asıl ekmek, çok az kişi tarafından bilinen ürünleri devlete satabilmekten çıkar. Rakip azdır, bazen yoktur; fiyat kamuoyu tarafından bilinmez. iş sadece, devleti "Bakın buna ihtiyacınız var" diye iknâ etmeye kalmıştır. Yoksa siz, başkanların evde çay içerken "267 adet metrobüs alsak ne iyi olur hanım" diye dalıp gittiğini mi sanıyordunuz? Bir ara, bütün stadlara sakatlanan futbolcuyu saha kenarına taşımak için akülü araba sattılar. Futbolcu yere düşünce, bütün tribünler araba yürüsün diye bekliyordu. topçuyu saha kenarına getirirken herkes arabayı ve şoförünü alkışlıyordu. O arabalar lunaparklarda oyuncak olup değerlendirildiyse, ne mutlu bize.
Devlet her zaman kendisi almaz. bir yasa çıkarır, bütün ülkeyi belli bir ürünü almaya mecbur; bazılarını da zengin eder. Bir dönem "ekmek poşete girsin" diye kampanya başlattılar. "Ekmek Poşetleme Makinası"nı satan sattı. Alanlardan, tanıdık hurdacısı olanlar biraz daha şanslı; diğerlerini hiç sormayın.
Ekmek poşetleme zorunluluğu size fantastik komedi gibi geldiyse, "Araçlarda Ceset Torbası Bulundurma Zorunluluğu" korku filmi gibi gelecektir. Arabasında ilk Yardım Çantası taşımayan bir millete, "Son Görev Torbası" taşıtacaklardı. Ceset torbası standardı Resmî Gazete'de yayımlandı. Standardının çıkarılması üzerine bir grup TSE çalışanı, 20 milyar lira rüşvet dağıtıldığını ihbar etti. Sağlık Bakanlığı müfettişleri, ceset torbası standardının yayımı için büyük çaba harcayan ve 1997 yılında 20 milyar lira rüşvet aldığı öne sürülen kişinin görevden alındığına dikkat çekerek, bir daha idarecilik görevi verilmemesi gerektiğini rapor ettiler. Standardın hazırlanması için, ABD'den gelen heyetin uçak biletleri dahil Türkiye'deki tüm harcamaları TSE tarafından karşılandı. Gelen heyete TSE'den o günün parasıyla 5.5 milyar liralık harcama yapıldı. Maliye Bakanlığı heyet başkanı hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni dolandırmak" suçlamasıyla soruşturma açtı.
Domuz gribi aşısına gelince... Önce laboratuarda test edilip sonra uygulanacağı söylenen bir ürünü, yüz binlerce adet sipariş etmek başlı başına bir tartışma konusu. Bütün hüsnüniyetimizi koruyup, Sağlık Bakanı'nın da hüsnüniyet gösterdiğini, zaman kaybetmemek için bu önlemi aldığını kabul edelim. Tıp doktoru bir bakan ve altındaki binlerce uzman hekimin verdiği bu alım kararını, bakanın gözünün içine baka baka yerle bir eden Başbakan'ın tavrını da. 0002 numaralı kırmızı plaka sahibinin, 0001 numaralı kırmızı plaka sahibini azarladığı tek ülke biziz. Belki Putin de Medvedev'i arada haşlıyordur, ama bunu kameralar yapmadığına eminim.
Ne diyorduk, aşılar elde kaldı. 1 ay boyunca belediye otobüsünde Zen Üstâdı gibi hiçbir yere dokunmadan havada durduk. Millet karısını/kocasını öpmez oldu. Domuz zaten yoktu, gribi de unutuldu. Aşısını da tekrar gündeme getirip, akıl karıştırdığım için özür diliyorum.