62 ilin evet, 19 ilin hayır dediği ve tunceli ve siirt hariç elindeki illerde boykotu başarıyla gerçekleştiren bdp'nin gerçek kazanan olduğu referandumdur. bu referandumu akp'nin kendisi gibi düşünmeyen kesimlere karşı uyguladığı ve hayır pankartlarını indirtmeye kadar varan baskıları ve elindeki devlet olanaklarını kullanarak yürüttüğü evet kampanyasında, partinin harcadığı paraya bakıldığında % 70 ve % 80 arasında evet çıkması gerektiği düşünüldüğünde akp'nin buruk bir zafer kazandığı söylenebilir. eğer referandum kampanyası eşit şartlarda yapılsaydı sonuç nasıl olurdu kimbilir ? zamanaşımı nedeniyle gerçekleşmesini beklemediğim 12 eylül'le hesaplaşma mesajının etkili olduğu bu referandumda istenmeyen anayasa mahkemesi ve hsyk'yla ilgili değişiklikler geçmiştir ve bunun, ilerde siyasetteki kutuplaşmanın daha da derinleşmesine yol açması büyük olasılıktır. bana göre referandum partilere şu mesajı vermiştir:
1) akp'ye: anayasa değişikliğinde dışladığın diğer kesimlerle muhatap ol, özellikle chp ve bdp'yle. 2007'den beri sürdürdüğün baskıcı politikayı bırak ve memurlara da grev hakkını ver. ayrıca ortaya atıp içeriğini doldurmadığın doğu açılımının içeriğini doldur. çünkü artık doğu açılımı ve yargıyla ilgili bahanen kalmadı.
2) chp'ye: doğru yoldasın. ancak halkla daha fazla muhatap ol ve kampanyalarında vaat ettiklerinin eğer iktidara gelirsen nasıl gerçekleştireceğini halka anlat.
3) mhp'ye: doğru söylesen de sert söylemle bir yere varamazsın. devlet bahçeli'nin yerine yeni bir genel başkan bul. aksi halde 2011'deki genel seçimde baraj altında kalırsın.
sonuçta halkımız eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik yeni bir anayasa istemekte ve bu anayasa yapılırken ülkemizdeki bütün kesimlerin görüşlerinin alınmasını arzu etmektedir.